Monday, January 14, 2013

Terbuka hati nak buat loan ASB..

Assalamualaikum,

Dua tiga hari ni agak runsing dan pening memikior untuk membuat keputusan berkenaan tajuk di atas.

Baru nak buat loan???!  itu pon pening kepala...???!!!

Yer..tuan puan..memang pn.Bayu pening kepala..Pn. bayu tak berapa berminat untuk menambah hutang selain hutang kereta dan rumah.

Tetapi, baru-baru ini Pn. Bayu macam tertarik untuk mengetahui mengenai LASB... Loan ASB. setakat ini yang Pn. bayu tahu ada 3 agen yang saya tahu untuk kita membuat pelaburan melalui kemudahan pinjaman untuk melabur di ASB.

Pn. bayu adalah seorang yang tradisional... hahahaha sangat tradisional ker..?? jadi, hanya baru-baru ini sahaja Pn. bayu memaksa diri ke dunia hari ini... (cewah..macam ada kat zaman mana plak kan?)

Sebelum ini Pn. bayu sanggup bayar duit kereta atau bil-bil ke kaunter....(so, faham lah ye apa yang dimaksudkan dengan tradisional tu.. jangan pk jauh sangat ye) hahahaha...

ok..back to the topic.

Untuk Pn.Bayu benar-benar memahami apa yang ditawarkan oleh bank-bank yang terlibat..apa pula kelebihan kita sebagai peminjam dan pelabur.. dan macam-macam lagi, jadi Pn. Bayu pon rajinkan diri menggoogle. Banyak lah maklumat yang boleh kita ketahui.

Bila pn. bayu faham serba sedikit konsep memberi pinjaman, membuat pinjaman dan melabur, terus pn. Bayu dapatkan "flyers" atau jadual pinjaman yang disediakan oleh RHB, CIMB dan Maybank. Haaaa... tujuannya adalah untuk membuat PERBANDINGAN.

Dan, Pn. Bayu jumpa ini...sebagai rujukan juga..

** Ehsan dari http://www.mynewstory.net/kewangan/asb-loan-maybank-vs-easy-rhb-mana-lebih-untung.html.

Walaubagaimanapun Pn. Bayu masih ada sedikit perkara yang kurang di fahami.. ada sesiapa yang sudi nak bantu saya..??Bukan apa, Pn. Bayu ada juga bertanyakan dengan orang bank tu sendiri by call. But the way dia terangkan macam nak push kita untuk amik loan dari dia.. (saya jadi kurang selesa). Kalau walk-in dengan niat nak buat tetanya dulu..bila dah settle saya cakap "terima kasih, saya pikir dulu kalau saya jadi buat loan dengan awak saya datang balik"... pastu kena perli... kalau customer kata nak datang balik, selalunya tak datang balik la (pegawai bank tu bersuara) ..haduii..sentap plak akakk dekk.. perlu ker macam tu.. meminjam ni nk kena commit.. beli ikan kat pasar pon nk kena pilih tau! huh.

Ok.. ada sesiapa yang jujur dan ikhlas nak share dengan saya.. Bank mana yang terbaik untuk saya buat loan ASB ni??... kalau nk harap simpanan sendiri...huh..harapan je laa..

Jika ada sesiapa yang kompius mengenai Loan ASB ni.. cerkorang baca-baca sikit kat blog ni..
http://perjalananku.com/?p=2768#comment-7986
http://www.mynewstory.net/kewangan/asb-loan-maybank-vs-easy-rhb-mana-lebih-untung.html
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:UoB9Yw1n19MJ:beritasemasa.com/pelaburan-pinjaman-asb-asb-loan+&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=my

Banyak lagi la yang uolls boleh rujuk...

Satu malam yang sunyi jam hampir ke 2.40 pagi...sambil makan milo, belek-belek loan schedule.. Agak mudah untuk study bila Almas dah tido...ZzzzZZz.... 




47 comments:

  1. sally lebih prefer simpan sendiri...sorry...xdapat nk bantu :)

    ReplyDelete
  2. Hai Sally, thxs for the comment. Neway jawapan jujur tu. hehehe..yes saya membuat simpanan sendiri. tapi figure tu selalunya tak kenal..ada je benda nk di expend ..bahaya..bahaya

    ReplyDelete
  3. maklumat lama la tu makcik....cimb offer sampai 30 years...or umor 65 paling last....RHB boleh dapat BLR-1.7...maybank the only bank offer islamic loan... apapun tepuk dada u la...i dah amik cimb 30years...processing fee rm60 jela...no locking period....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ye ke makcik/pakcik Anonymous? Terima kasih atas maklumat tersebut. Oleh kerana hati masih jauh untuk urusan tambah hutang yg agak bijak dan menguntungkan ini... jadi, dada yang ditepuk masih belum berbunyi...hahahhaha...

      Delete
  4. cuba pn bayu google himpunan teknik teknik loan asb..
    nnt boleh dapatkan pencerahan di sana.. nanti kita boleh berdiskusi..

    ReplyDelete
  5. Sebenarnya dah berkenan untuk teknik no. 2, ingat nak buat tahun ni...tapi modal untuk tahun pertama nak kena guna pulak.. cadangan tahun ni nak bercuti. so tunda tahun depan nak buat loan ni.. sebb nak bayar bulanan agak terbeban sbb tahun ni..banyak agenda yang nak kena pakai $$$. tapi rasa rugi pulak tak buat tahun ni... ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Puan Bayu...saya Faiz kerja di CiMB bahagian ASB Loan...tiba-tiba hati tergerak untuk search google terjumpa blog Puan Bayu...

      Jika perlu apa-apa maklumat atau kemusykilan mengenai ASB Loan CIMB boleh hubungi saya terus di 017 5470075 (Faiz)
      atau email saya di
      faizuddin.yunos@cimb.com
      Saya dari cawangan cimb bank petaling jaya seksyen 52..dekat ngan amcorp mall.

      Delete
    2. Salam Pn Bayu. Actually kalau xde modal nak cover tahun pertama pon Puan bayu boleh buat Personal loan...amik 5 tahun..

      kalau amik 100 ribu ASB bayaran bulanan pon dalam RM534/sebulan x 12 bulan pertama = RM6408

      So, kalau nak pakai duit gaji and x dapat cover bayaran ASB tahun first..boleh cover guna personal loan. Loan RM6408 untuk 5 tahun
      sebulan RM120 +- .. So modal cume perlu

      RM120 x 12 bulan = RM1440(modal tahun pertama)

      Dapat dividen 8% daripada 100k simpanan ASB= RM8,000

      Bayaran bulanan ASB LOAN RM534 x 12 bulan =6408

      RM8000 dividen - RM6408/year ASB Loan = RM1592 Baki

      RM1592 Baki - RM1440/year Personal Loan =
      RM152 bersih dlm tangan

      Delete
  6. Jika Puan Bayu Perlukan penerangan Lanjut mengenai CIMB ASB LOAN boleh Hubungi Saya:

    Faiz
    ASB Loan Advisor
    CiMB Bank Berhad
    017 5470075
    faizuddin.yunos@cimb.com

    No.27, 29, 31,
    CIMB Bank Berhad
    cawangan PJ sec 52/2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Faizuddin,
      Terima kasih atas penerangan yang amat jelas untuk saya. Saya masih mempertimbangkannya.
      Jika ada persoalaan saya akan hubungi en. faizuddin ye.

      Saya sengaja approve and publish your comment bagi sesiapa pembaca entri ini untuk membuat rujukan.. semoga maju jaya.

      semoga sedikit sebanyak ia membatu mencapai target anda..hehehe sharing is caring maaa...hahahah

      Delete
  7. for loan asb better do it by now! or else u will lost.....kenape tak nak guna kemudahan yg dah terang2 utk orang bumiputera...kat atas tu banyak yg perlu diupdate dengan letest info =) my best personal opinion better to avoid personal loan for asb...why?? answer boleh dapat bila kita mencari...

    -jangan jadi hamba duit- salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas pandangan tersebut.. ;)

      Delete
  8. pinjaman lebih menguntungkan.
    tgk baik2 :-

    pinjaman RM65,000 dalam masa 25tahun
    bulanan RM385+RM10(insurance)=lebih kurang RM400 sebulan kene bayar.
    RM400(sebulan)X12bulan(setahun)X25tahun(Pinjaman)=RM120,000.

    saya pinjam RM65,000 tp kene byr smpai RM120,000???
    ye sebab bank akan ambil RM55,000. so saya rugi ke?
    tentunya tidak sebab anda akan dpt dividen setiap tahun dari jumlah yang anda pinjam.

    purata dividen tahunan paling rendahla saya ambil 7.5%.
    RM65,000(pinjaman) X 0.075(dividen)= RM4875 setahun.
    ni baru setahun dividen. klu 25tahun(pinjaman)??
    RM4,875(setahun) X 25tahun(pinjaman)= RM121,875 :)
    so jumlah kesemuanya yang sy dapat adalah
    jumlah pinjaman lepas 25tahun(yang dah hbis byr) + jumlah dividen
    RM65,000 + RM121,875 = RM186,875 :)

    perlu diingatkan jumlah ni akan dapat hanya jika anda xkeluarkan dividen setiap tahun dan kene byr duit tiap2 bulan.

    1lg tips pinjam pada kadar yang mampu jangan berlebihan sebab nanti sakit nak byr. ramai yg jual balik asb mereka sbb mereka pinjam dgn jumlah yang byk tp xpikir bulanan yg mereka kene byr.

    pikir dulu sblum buat keputusan.
    smile :)
    -anonymous-

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas penerangan tersebut. smile juge... :)

      Delete
  9. saya baru jer tambah 100k utk loan asb dan tlh sampai limit 200k pernah dengar ada yng boleh buat hingga 400 ribu kalau sesiapa ada info boleh bagitau,.. saya anggap asb loan 200k ni sebagai saya punya pencen bila dah tua nati,.. munkin juga duit anak2 utk mereka sambung belajar nati,atau majlis diorg ker.saya nasihat kan org bumiputra buat la ,cari mereka yang boleh terangkan pada anda dengan baik.saya dah temui org yang berjaya meyakinkan saya, 25thn lg waktu tu sy munkin da tak kerja atau dah takda,saya ambil tahunan.dengan bermodal kan 3720 setahun saya akan dapat 50k pada 24 tahun lg,..nasihat saya cari mereka yang benar2 boleh faham kan anda,sebab kefahaman kita berbeza antara satu sama lain,dan nasihat kawan saya kena pandai skit matematik,bg pekerja swasta yang takda pencen inilah satu satu nyer pencen anda.jangan lepaskan.jangan lepaskan,saya tak minta komisen pun,..sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh..banyaknya... terima kasih kerana meyakinkan saya. hehehe macam tgh berkempen pulak..hahah neway tq so much. saya sangat menghargai.

      Delete
  10. mak dan ayah saya dah buat loan 400k setiap sorang..

    ReplyDelete
  11. mak dan ayah saya dah buat loan 400k setiap sorang..

    ReplyDelete
  12. Kelebihan pinjaman ASB berbanding simpan bulan, jika berlaku kematian kita tak perlu bayar hutang, baki hutang akan 'dihalalkan' insuran. Kalau simpan bulan2, jika berlaku kematian, apa yg ada dlm akaun ASB, itulah yg ada utk diwariskan... Contoh, hari ni loan 200k, bulan depan byr loan utk bulan pertama, bulan kedua ditakdirkan meninggal, maka duit 200k itu adalah hak kita utk diwariskan kpd keluarga, bank takkan ambil, dan waris tak perlu sambung bayar bulan2 kerana ia dah dilangsaikan oleh insurans.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh ye ke. Yang ini baru tahu. Mungkin belum dapat penerangan detail...sebab tu ada yang belum saya tahu. terima kasih kerana berkongsi maklumat ini.

      Delete
  13. Anonymous, sgt membantu. Btw saya dari easy rhb.
    Lepas join bank line, baru tahu untungnya buat asb
    Sebelum ni mmg tak interested lansung

    Saya harap sgt ramai org bumiputera buat
    In case jadi apa2 dkt kita, ada insurance cover
    Seriously tak rugi apa2 pun kalau buat

    Duit kita dijaga, hidup pun terjamin. :)
    -syafinaz-

    ReplyDelete
  14. loan ASB ni mcm kite menyimpan jgk laa.... kalau kata nk pnjm 30k dan tempoh bayar dlm masa 25 tahun then tiap2 bulan kne la simpan seratus lbih contohnyer, utk cukupkan 25 tahun tuh...lps 25 tahun ambil la 30k tuh selepas hasil kita menyimpan selama 25 tahun tuh, ditambah pula dgn dividen tiap2 tahun yg mmg ASB akn bg....lbh kurang cmtu laa... erti kata lain Simpanan tp Loan bermakna kita memaksa diri kita utk membayar di bank seolah2 ade hutang dg bank tp kita simpan... itulah mksd disebaliknya....

    ReplyDelete
  15. Salam..sy prefer simpan sendiri kak..biar hasil dpt sndiri ..walau kecil itulah hasil sndiri..

    ReplyDelete
  16. Salam..sy prefer simpan sendiri kak.. Biar.sedikit tp.itu lah hasilnya..

    ReplyDelete
  17. Maaf, sy x setuju btul dgn Bruni Alamira. Sy dah ada rm150,000. Nak tambah lg habiskan kuota ASB. Bg sy mmng mguntungkan. Ramai rakan2 cina yg cemburu dgn bumiputera yg bleh wat asb loan nie. Kak AnginsBayu, sy cadangan akk cukup simpanan duit utk byr abis sthn (klu main kutu / undi pun ok gak). Cth loan rm50,000. Blnan rm300. So, akk sediakan rm3600 utk tdk mbebankan idup. Pas2 tiap2 awal thn byr habis utk thn berikutnya. Lbh boleh joli katak. Yg penting kita dah set minda, masa dpn kita ada rm50,000. Ada rezeki tambah lg. Lg pjg loan kita buat, lg bagus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas pandangan.... wah bnyak suda pelaburan awak.... best best best...

      Delete
  18. Herm sebelum korang amik ASB loan baik korang baca my review dulu.
    Ada fine print yang korang kena tau:

    http://hazemanhuzir.blogspot.com/2013/07/pinjaman-amanah-saham-bumiputera-asb.html

    ReplyDelete
  19. http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=224608

    ReplyDelete
  20. http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=224608

    ReplyDelete
  21. Salam,

    Saya ahmad, bro alphaOne yang ada komen di atas tu antara guru saya yang paling rajin membantu rakan forumers di forum Himpunan Teknik Loan ASB.

    Kiranya puan ada sebarang persoalan berkenaan loan ASB, boleh tanya terus di forum tu. Kami bukan ejen bank, bukan ada agenda terselindung. Ada beberapa je ejen bank yang sentiasa update info terkini tentang pakej loan ASB bank masing-masing.

    Puan juga boleh baca blog saya. Telah saya ringkaskan apa yang saya belajar dalam forum tersebut mengikut topik yang saya kupas mengikut pemahaman saya yang baru mula berjinak-jinak dengan loan ASB tahun 2011.

    Tahun ini, loan ASB saya disasarkan mencapai 750k. Untuk jana pendapatan tahunan tambahan 12k dari teknik terminate loan sahaja. Itu belum termasuk bonus + surplus cashflow dari teknik 2 + dividen atas baki dalam akaun ASB.

    Kalau nak tahu lanjut, sila lawati http://kentzigebruang.blogspot.com/

    200 - 400 view sehari dari pencari info percuma berkenaan loan ASB.

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sound interested... rasanya penah juga cari info dari blog anda...tq singgah sini

      Delete
  22. aku nie buat loan xlepas.. nak buat 50k je...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum, sy (hazirah) boleh tolong akak..nty akk sms@ call sy 012-3705821

    ReplyDelete
  24. kalau nak wat lasb..wat 200k.. tahun 1 memang susah la.tahun 2 dah x yah pikir agi

    ReplyDelete
  25. try refer blog ni. informative gak.
    http://asbclub4u.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. Hye..maaf sy nk bertanye kn..coz kt cni rmai yg mmberi pndapat.
    kurang fhm ttfn loan ash by rhb ni.
    Klu kita buat pinjmn ni 20k..dh dluluskn and duit pjmn tu td ad dlm acc ke mcm mn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik,bila ASB loan cik dah diluluskan, nama cik dah dimasukkan pada sijil 20k,so sebab sjil bank pegang,dia xappear di dalam buku asb.yang appear hanyalah dividen dr sijil 20k td.so kalau cik berminat boleh call/whatsapp saya (Munirah) di 018-7605138 ��

      Delete
  27. asb loan boleh bayar sekali gus ye utk setahun?contohnye bila dapat 1st bonus.

    ReplyDelete
  28. Hai.. terjumpa satu blog yg cerita pasal loan ASB.. agak informatif.. saje kongsi2..

    http://asbclub4u.blogspot.com/2014/06/lebihan-cash-dalam-asb-simpan-sendiri.html

    ReplyDelete
  29. Tolong jangan ambil ASB loan dengan easyRHB. Nanti bila close pinjaman kita akan kena charge RM 1000++. Walaupun dah lepas lock-in period! Dan sy x diberitahu langsung pasal charge tu. Bila tanya manager manager sendiri x tahu mana datang 1000+ tu. Dah kena pada diri sendiri. Harap berhati2 semua. Byk muslihat, undisclosed facts untuk customer. Nak tanya apa2 boleh email sy firdausridzuan77@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap bank berbeza penalty encik. So far CiMB is the best product sebab xde penalty kalau berhenti awal, kadar interest lebih murah dah pinjaman lebih fleksibel.sekiranya berminat encik boleh call/whatsapp sy (Munirah) di 018-7605138 😊

      Delete
  30. Salam. Buat je sikit2 dulu. Sy buat 50k 2013, 50k 2014, sy buat kat Maybank Islamic, ansuran dia fix tiap2 bulan, mmg terbaik, tahun ni insya Allah nak tambah lg, sy x bole buat byk sbb x de fix income, huhu

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Tumpang tanya interest tinggi x kalau buat easy loan rhb? Saya xpnah buat loan lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai.. awak kena compare antara bank-bank yang beri kemudahan pinjam ini..

      Delete