Sunday, December 30, 2012

Entri santai: jenguk blog sendiri.

Assalamualaikum....

Lamanya ai tinggalkan blog ni..
Mana tak lamanya, sekarang kami berada kat kampung....dah seminggu oiii...lamakan..???
Kalau dah balik kampung...memang x dan la ai nak berblog....balik kampung jarang..jarang..hah amik, bila.balik..tak.main la 2 hari..  :-P
masa digunakan secukupnya untuk keluarga..pegi sana..situ..sini...kat kl pon tak buzy macam ni....kikikiki..

Bila balik kampung..kompom laju je keluar $$$ macam air...
Nak tau kenapa ai cakap mcm air..sebab..bila balik kampung...encik suami akan bawak la pegi soping la..pegi jalan-jalan la...perkara yang jarang dilakukan tatkala di kl...kira..kalau kat kl..memang tenaga digunakan untuk cari rezeki la...hasilnya..di laburkan di kampung..sebab....

Sebab bila en.suami bawak gi jalan. Mata ni nampak je benda benda yang berkenan...pastu agak murah. Contoh terbaik, en.suami hantar gi jakel kat tampoi..rm100 note bole beli 6 pasang kain cotton! Tak caye.. Nanti ai tunjuk gambar..hahahah..kasi uolls jeles hahahahha!

Mungkin juga, kat kampung senang nak cari parking..tak berasak sgt, tak payah nak berbut-rebut.. Nak soping pon happy..kalau kat kl, kena pujuk en.suami dengan pelbagai gaya nampaknya..baru bole jalan! Hahaha..en.suami kurang minat pegi tempat "krauded"... So so so kureng minat. Ai perlu memahami beliau. Titik

Ok. Tu je nak cerita. Dah nak balik kl dah pon..

Semoga perjalanan dipermudahkan dan lancar tanpa sebarang halangan..amin...

Jumpa lagi di entri akan datang...

Wassalam.

**entri macam tak kena dengan tajuk..hahhaha

Tuesday, December 18, 2012

Giveaway Awal Tahun Vs Akhir Tahun By Nurul


 Assalamualaikum... hari ini sangat rajin berblogwalking...... lepas itu terjumpa dengan segment giveaway yang best ni...... yang paling menarik minat Pn.Bayu...adalah hadiah-hadiah yang ditawarkan..sangat ooosemm..!

Pn. Bayu sangat tertarik pada hadiah utama dia... mudah-mudahan ada lah rezeki pn. bayu yer..at least menang la salah satu hadiah yang ditawarkan...kalau uolls pon terjua macam pn. bayu.. click bena kat atas tu... jom support cik adik Nurul kita.....

hah..lagi 1, pn. bayu nak ucapkan tahniah pada Nurul, tak kiralah apa pon result yang awak dapat... tapi pn. Bayu sure sangat...kompom  result pon oosemmm jugak kan kan kan? ooseemm dengan apa yang telah kita usahakan.... insyaAllah... itulah yang terbaik... :)

Ok..kepada uolls yang belum join...sekali lagi Pn. Bayu ajak uolls ramai-ramai join giveaway ni.... hadiah dia sangat best..tak percaya...tengok hadiah yang ditawarakn ni...

SENARAI HADIAH
PEMBAHAGIAN HADIAH
  • Blogger terbaik !!
Kain Telekung (1 pemenang) * Di nilai untuk keseluruhan blog
  •   Top reffrel 
Kain Telekung (1 pemenang)
  • Special winner
Jubah -Berdasarkan cabutan bertuah (1 pemenang)
  • Entry terbaik
Topup RM 5 Celcom (1 pemenang)
Topup RM 5 (1 pemenang)
  • 10 Peserta Akhir
Review Blog (10 pemenang)
  • Random winner (Cabutan bertuah daripada ahli keluarga)
Review blog (2 pemenang)
Ebook 1001 resepi (20 pemenang)
Accessories (3 pemenang)
Voucher RM 5 (3 pemenang)
Bunny HP Strap (3 pemenang)
Bloglist Forever (5 pemenang)
Cokelat (1 pemenang)
Rantai Silver (1 pemenang)
Doodle Full Body (2 pemenang)
Doodle (3 pemenang)
 
 
Ok... dah bacakan..? apa tunggu lagi... jom join...!





Almas Suka Durian...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...entry kali ni nak cerita pasal Almas makan durian semalam....

Huhu...tak sangka anak dara ai suka makan durian ruapanya.... bukan itu saja..suka pulak minum air dari kulit durian tu..siap ..cakap...lagi... lagi.. lagi.... kenyang minum air kulit derian je nak oi.

  Tengok...sampai boolat..boolat mata dia nak makan durain...




Ni minum air dari kulit durian..nak elak dari panas badan katanye... siap nak lagi...lagi..lagi..pastu dah minum..cakap pulak...urmmm edapnyeeee..... ada pulak lepas minum..siap ada bunyi.." ahhhhh" cis... macam minum fresh oren..nak ahhhhh bagai......


Wassalam...

Spaghetti Olio Seafood - Asian Taste

 Assalamualaikum, hari ni Pn. Bayu nak kongsi resepi pasta yang diberi sentuhan dan citarasa orang asia.... selalu masak style mcam ini, cuma kali ini pn. bayu guna udang..biasanya en. suami  suka rekues guna daging dan sitake mushroom...kali ini guna ikut stock yanga ada...

Ini lah hasilnya... portion ini untuk ummi dan baba almas....

Jom..teruskan membaca entri ini..ai nak kongsi resepi masakan ..mudah saje... *wink*wink*




 Bahan-bahan :
(Jumlah bahan adalah mengikut selera dan kehendak masing-masing)

Spaghetti- dalam secekak (tak kisah jenama apa)
Bawang besar - 1 Biji (potong dadu)
Bawang Putih - 3 Ulas (cingcang)
Cili kering - 10 Hingga 15tangkai (potong besar-besar)
Cili padi - 3-4 tangkai (potong dua..atau cincang kalau nak pedas)
Udang - Segenggam atau 10-15 ekor (buang kulit dan janggut)
Minyak untuk menumis.
garam secukup rasa

bahan sampingan/ optional :
Black Paper
Daun parsley kering.
Daun sup


Cara-Cara:

-Rebus spaghetti dengan sedikit garam...
- Panaskan minyak...
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
- masukkan udang...
- agak-agak udang dah masak... boleh masukkan garam dan serbuk lada hitam
- campakkan cili kering dan cili padi...gaul sehinnga rata...
- masukkan spaghetti dan gaulkan rata...
-campakkan sedikit daun parsley kering jika suka...
- dah siap..boleh hidangkan...dan taburkan daun sup jika suka...
** jaga-jaga ..jangan sampai pedas berapi....




 sekejap je abes...lapaq sungguh....


yang ini pula..untuk Nur Almas Madihah... dok pilih udang je...huhuhu
* no chilli
* no salt
cuma letak serbuk ikan bilis sikit dan tumis udang bersama bawang merah puith..dah siap..sedapp yuu
hahahahaha.........

ok selamat  mencuba...

Sunday, December 16, 2012

my role in OUM KONVOKESYEN- 13 (MK13)

Assalamualaikum,

Sudah beberapa hari tidak dapat jenguk blog. Agak sibuk. Apabila OUM akan/ buat majlis Kovokesyen...secara tidak langsung ai pon akan terlibat... 

Walaupun role yang dipegang tidaklah besar mana, tapi ia sangat terkesan apabila terdapat kepincangan disitu....haa... role yang dimaksudkan adalah "anak kundang"

Pernah dengar tak istilah "anak kundang" ?? Ok, istilah ini kami gunakan untuk mereka-mereka yang dilantik sebagai "anak kundang" iaitu tugas seperi dayang yang duduk di tepi atau belakang raja / permaisuri. Ai tak pasti dari mana istilah ni diperolehi...tapi, istilah yang telah digunakan dari mula-mula role ini diperkenalkan dalam MK (Majlis Konvokesyen) yang pertama dulu... dan istilah "anak kundang" melekat sehingga hari ni.....

Yup... ai telah bertugas sebagai anak kundang dari mula MK di adakan... yang pertama dulu sebagai pelakon dan backup (tugas utama adalah penyambut tetamu). Berhenti rehat sebagai "anak kundang" sebab terpaksa direhatkan ketika itu sedang menjadi mak kundang....<---hahahha... ate ai merendong da...so terkecuali dari tugas... 

Banyak pengalaman yang diperolehi sepanjang jadi anak kundang ni... dari zaman Arwah Tun Endon Mahmood...sehingga la ke Tun Jean ...dan Tan Sri Azman .... Tak tahu la ye..kenapa kali ni ai rasa nak menulis tentang "anak kundang" ni... banyak pengalaman pahit dan manis ketika menjalankan tugas...
Antara pengalaman yang ai lalui la kan... skrol terjatuh masa kat stage...hah camner nak amik tu? ciss malu betul time tu....
Kaki masuk loobang (celah-celah antara stage utama) hampir-hampir nak tergolek....malu lagi.....
Ada 1 masa tu, ketika itu Tun Jean yang beri skrol pada pelajar, seorang pelajar OKU naik untuk terima ijazah beliau...sampainya depan Tun, beliau terus nangis.... ai nampak mata Tun berkaca.... ai pon apalagi.... tapi tahan air mata dari tumpah ke pipi... (saat ni...tak tahu nak gambarkan perasaan macam mana... iyalah... seorang OKU... naik ke stage ..tinggalkan tongkat ditepi... menggunakan kudrat yang ada berjalan untuk mengambil skrol ke arah Tun... air mata yang tumpah mungkin air mata kegembiraan yang akhirnya segala pengorbadan terbayar dengan segulung ijazah di genggaman...) ai terharu giler tengok pelajar tu... lagi terharu bila lihat mata Tun berkaca...digenggamnnya kedua-dua tangan pelajar  tersebut...hurm...

Oklah....disini ai muatkan beberapa tugas anak kundang untuk gambaran lebih jelas...
 
 ini lah tugas utama, hulur anugerah / skrol pada Chancellor/ Pro-Chancellor/ Naib Chancellor untuk diberi kepada pelajar.. Ini gambar tahun 2010... Pro-Chancellor : Tan Sri Azman.

 Yang ini pula kena tuangkan air...hahahhha... kan dah bagitahu tadi...macam dayang..cuma tak perlu pegang kipas je sebab sekarang pakai aircond.

 Selalunya, " Anak Kundang" akan ada 2 orang perempuan dan seorang lelaki... macam gambar kat atas ni... tugas anak kundang lelaki pula, kena pastikan skrol disusun dalam dulang dan segala perkara yang tidak diduga semasa "siaran langsung" berkenaan dapat di conrol....


Ini antara "anak kundang" yang bertugas mengikut sessi masing-masing...ehem..ehemm..dulu semuanya anak kundang....sekarang semua dah jadi mak kundang...hahahahaha....


"Anak kundang" juga bukan setakat waktu konvo je... tapi majlis-majlis seumpama ini...


 Mengikut dari pengalaman juga, walaupun tidak banyak beza..jadi anak kundang suatu ketika dulu dengan anak kundang sekarang tapi kami masih terikat dengan protokol rasmi yang telah digariskan...

-Kalau dulu, semua mesti sama..from top to toe.. ok...mesti sama...!
-Sekarang pon kena sama juga..tapi takde la orang nak memerati seperti dulu..adalah kelonggaran sikit..kalau tidak sure kena tegur!
-Kalau dulu punyalah sangat formal dan tinggi protokolnya....almaklum... baru-baru...so, sampai letih pipi ni sebab kena senyum all the way... semasa majlis... penat siot! kena cover cun sentiasa...
- Dulu, silang kaki pon tak boleh! kalau duduk tak tegak pon kena tegur..kang mendapatlah Q dari..bos!
- kalau dulu juga... tak boleh guna HP langsung.....tapi sekarang HP mesti on..but silent mood.. (sebab all the message akan thru HP..takde orang perantara lagi...(tapi kekadang ada je...)
- just imagine macam mana kalau tak tahan buang air...hahahahaha... menahan la jawabnye...!

 Dan.... tiba-tiba kenangan mengusik minda.... teringat masa MK9, ai berkonvo..dan masa ni juga dapat berita gembira apabila disahkan mengandong untuk kali ke-3 (Almas sedang membesar dalam perut ummi ketika ini...syukur padaMU ya Allah...)....
gambar di bawah...hasil ehsan en.Kiok.





Oklah...itu sahaja nak cerita, hari ni..terpkasa taip cepat-cepat..sekejap lagi nak lari ke PWTC pulak untuk bertugas pada sidang 6.... 

sehingga berjumpa lagi...InsyaAllah...wassalam...

(maaf ye kalau hasil tulisan banyak typo atau kurang difahami.... hehehehe)

Wednesday, December 12, 2012

Terkesan pada ketidaktentuan cuaca sekarang..

Assalamualaikum,

Di harap semua pembaca dan blogger sihat hendaknya..almaklum sekarang cuaca tidak menentu. Sekejap panas..tiba-tiba hujan..tiba-tba ribut petir... Allahhuakbar..kuasa Allah tiada siapa yang boleh tandingi.

Dek kerana cuaca yang tidak menentu, pn.bayu juga rasa kesannya.

Selesema batuk..lepas itu serentak gastrik...sintom sama macama masa  1st trimester merandungkan si Almas. <--- no no no..kali ni bukan sebab merandung ye..;p

Hendak di jadikan cerita, hujung minggu lepas.. Family in Law datang KL.

Walaupun flu agak teruk, ai berdoa agar diberi kudrat, kekuatan dan kesihatan yang baik untuk melayan keluarga en.suami tercinta sebaik mungkin.

Diorang sampai malam sabtu..agak lewat, but ai dah prepare dinner siap-siap. Menu: Asam pedas ikan parang dan bende, ikan goreng, sayur sawi. Tapi sebelum FIL sampai... ai dah start vomit.. ishh kenapa ni??? agak lembik..tapi bisa bertahan....Hari sabtu, bawak mereka ke Aquaria KLCC.. masih ok.
Malam, dinner kat BBQ steam boat kat subang.....haaaa... siang punya panas terik.... bila malam... hujan siap ribut dengan petir..huhu....mujur kami sampai sempat masuk kawasan teduh, terus hujan turun dengan selebat-lebatnya...angin kuat dan petir pon sambung menyambung... (macam tengah tengok cerita misterius...huhu)

Balik dari dinner, tiba-tiba badan terasa amat sejuk... dipendekkan cerita, sampai rumah terus collapse .... minta izin dengan MIL nak baring... (Mujur MIL faham... TQ mak...) .. berselubung + stokin tanpa tukar baju...tido with jeans tudung and cardigan masa dinner...serius.. tak larat... (Mujur juga almas pon dah lena)

Oleh kerana demam yang agak teruk, dapat la mc 2 hari..semalam baru naik keje balik, tidak sembuh sepenuhnya..tapi dah bolehla bangun... Alhamdulillah... (Hari-hari berdoa pada Allah..agar diberi kesembuhan dan kesihatan yang baik..sebab hujung minggu ni menggalas tanggungjawab penting dalam majlis rasmi University...  <-- e'eh..kena bagi tau ker ?? +_+ )


Inilah keadaan ai bila masuk opis balik... jadi sangat anti dengan air-cond... sejuk giler... rasa macam demam datang balik...ishh...
 
Hey Fever!! ...please go go away.... go to israel... 



Thursday, December 6, 2012

Akhirnya bertukar...yang ni je!

Salam jumaat yang indah...

Tadaaa..... tukar sudah bah.... 

Oleh kerana ai bebulan nak custom blog  sangat la payah.... ai give up... terus amik template standard jer...

Pajam mata je Pn. Bayu buat..

So, lepas ni... godek-godek sikit untuk nak update apa yang patut..nak susun balik widget...

itu pon tak tahu bila....

Rasanya macam ok juga..simple tak serabut sangat.... haaa..lepas ni pelan-pelan puan bayu hias balik...huhu...

tu je nak bagi tau...hahahhaha

Wednesday, December 5, 2012

Kalut: Hantar kereta untuk service..tapi ...dot dot dot..!

Assalamualaikum, 

Semoga semua pembaca setia entri ai dan followers  berada dalam keadaan sihat dan gembira...terima kasih kerana setia dengan Puan bayu..pewiitt..cewahhh.

Pn. bayu agak sibuk dua tiga hari ni... banyak pula kerja-kerja yang berstatus "urgent" perlu di laksanakan... jadi..tak sempat untuk keluar berblogwalking..hatta nak baca komen pon tak sempat.. maafkan sayee... +_+

Hari ni ai curi-curi masa nak post entri pasal kisah kelmarin.. huhu..Kalut: Hantar kereta untuk service..tapi ...dot dot dot..! <--- see... tajuk.. ??? 

Ok, kisahnya bermula... bila en. suami pn. bayu nak drive kereta ke tempat kerje, sebab katanya nak hantar kereta ke pusat service toyota...betulkan cermin dan dashboard kereta yang tak berapa betul tu.

Dengan penuh yakin, en. suami kata.. hari ini juga boleh siap..sebab kalau boleh tak nk kacau hari cuti atau weekend, memandangkan banyak agenda yangtelah disusun rapi. 

Ok. saya terima janji itu. (Selalunya En. Suami adalah seorang yang punctual dan perancang yang hebat!) <--- hahahah perancang yang hebat katenye....:P

Jam sudah pukul 4.40 petang (kalau tidak silap la) dapat call dari en. suami...

Dialog: 

En. Suami : Sayangg... (<--ehem...seperti nada orang buat salah), Orang toyata call, katanya kereta   tak  sempat siapkan  hari ini... esok maybe boleh amik.

Pn. Bayu : apa??? Jadi dah pukul berapa ni? kenapa baru bagitau? kita nak balik macam mana? macam mana dengan baby? takkan nak bawak Almas naik motor? bla..bla..bla... (secara tak langsung terbebel pulak!) (nama pon pompuan...panic sokmo)

En. Suami : Kalau nak balik amik motor pon tak sempat jugak ni. So kita kena balik naik Bas, teksi atau KTM...camner?

Pn. Bayu : (mood sabarje la) ok.. tapiiiiii..kalau nak naik teksi, mau kena RM50..jem kat jalan kucing tu..kalau nak naik KTM...hurmm..stesen mana yang terdekat? nak naik bas??? err... bas No. Berapa?

.........

see..see..nampak tak apa masalah yang timbul? masalah nak naik public transport! kalau balik rumah sendiri..confirm kes tak jadi masalah... tapi ni kena amik anak dari rumah BS dulu..baru boleh balik rumah....

Dalam kalut tak tau nak naik apa..ada sorang kawan tumpangkan separuh jalan... FUHhh... legaaa...syukur ada yang sudi tumpangkan..sebab arah jalan sama..walaupun separuh! at least .... tak perlu pening kepala nak naik apa...


opppss... tak abes kat situ... kami pon pegi la berjalan kaki ke perhentian bas yang bedekatan selepas diturunkan dari kereta..... haaaa....banyak bas lalu.. tapi tak boleh tahan..sebab tak tahu bas apa yang lalu kat J.U..HAHHAHAHAHAHA........ kalutnyeeeee weeiiiiii!

Nasib baiklah ada teksi... so, beranilah kali ni nak tahan teksi, sebab dah melepasi jem dalam kucing...huh legaaa..kali ni betul betul legaaa...

Dalam teksi...kami berpandangan sesama sendiri...pastu pecah gelak!.. cis....  

Akhirnya kami pon sampai rumah jemput anak di rumah BS..dan bermalam di rumah Bonda. En. Suami balik rumah untuk ambil pakaian untuk keperluan esok hari..... selesai masalah.

.tuuu diaaa..... No record please...!

perkara yang sangat jarang berlaku .." perancangan yang gagal" hahahah.. 

its ok. B.. ai maafkan U... sekali sekala..seronok juga kan...pastu nak lintas jalan, U pegang tangan ai..ahaks... teringat masa dolu...dolu....*wink*

Untuk pengajaran :: jika tidak pernah menggunakan penganggkutan awam seperti bas sekali pon..sedikit sebanyak perlu tahu..no. bas yang masuk ke kawasan perumahan anda... ianya sangat membantu.

wassalam.










Monday, November 26, 2012

1malaysiavoucher.com - TIPUUUUU!!!!

eeeeeeeee.... PENIPU BETUL!!!!




Huhu... tak sure la ai dah tertipu atau separa ditipu...

Semalam click advert ni yang appear dari salah sorang rakan blog....rasa macam percaya sebab... pemilik blog tu adalah orang yang dipercayai...so, semalam.. sebab fikiran sempit sikit... ai pon cubalah nasib kot-kot dapat hadiah kan....hurm... (dah nama iklan...rasanya bukan pemilik blog yg salah...;(

lepas je settle isi borang.... ai dapat misscall dari this number.. +496926012260  .... hurmm peliknya... atau kebetulan?... yang ai tahu code ni dari german.... kebetulan pulak ai ada kawan kat german... so cepat2 masej dia kat FB.. did u call me ? ...hoho..ternya tidak....

eh..eh... tiba-tiba jantung cam bedebar-debar.... hurmmm contest ni macam tak betul....hurmm..

lepas itu, pagi ni dapat email dari sorang ni...
Jane from 1malaysiavoucher.com jane@1malaysiavoucher.com
12:36 PM (50 minutes ago)

to me


Dear .....

Y
ou have just entered into www.1malaysiavoucher.com !
You have successfully registered!


Y
our entry number for the prize drawing is:  4611891

As a thank you......


Get your special bonus for completing the registration. Your chance to win a Samsung Galaxy Note:

http://network.adsmarket.com/click/iWZsmWXKe5iLY3DEXsp6w49mbJxgonvDjmZpll_KfJiJaWrEYaOAmZBi


Yours,
Jane
from the 1MalaysiaVoucher team

PS: You have received this e-mail because you have registered on
www.1malaysiavoucher.com , a service of PLANET 49.

PLANET 49 always tries to meet the highest quality standards. Should you have questions or complaints, please feel free to contact us. If you wish to unsubscribe, please click the following link to be removed from our system. Unfortunately, this also means you forfeit your chance to win.

http://www.1malaysiavoucher.com/cgi-bin/r.pl?1807710k9xkjzU2crwCCkEw
  


hurm... betul ke ni??? tanya la member belakang ni... dia kata.. member dia penah dapat,,??? ishh... kira betul la ni ek..?
tapi hati rasa tak sedap..... terus ai Google pasai menda ni... haaaha...... memang TIPUUUUU!!!..

meh baca komen-komen ni...   1malaysiavoucher.comjaneTIPU

aduii... camne ni... selamatke acct  ai... ishhh risau la.. dulu tak penah risau sampai macam ini.. sebab ai pengguna trandisional banking....aiseymen! 

Mujurlah saya tak terpedaya untuk e-mail yang kedua....mudah-mudahan saya terlepas dari manusia pendusta seumpama ini.... Tawakkal-to Al-Allah 

Nak tukar tamplets blog!

Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Mood hari ini agak merudum :( jadi, ai berblogwalking dulu untuk naikkan mood dan mencari bahan bacaan....

Bila tegok blog sendiri.. rasanya macam perlukan sesuatu yang baru..yang fresh... dan tak serabut mata memandang.....

Hurmmm...dah tiba masanya untuk "BERTUKAR"!!! kot.... tapi sayang..kang ilang semuanya......huk huk huk..errr

Semangat nak tukar ni berkobar-kobar sebab, bila nak tukar or nak tambah something ...sangat la payah... rasanya html yang ai guna ni tak sama kot...! geram la...

Almaklum dah umo cenggini baru la nk aktif berblog..hahahahah...<-- hey itu bukan alasan okay!

Kalau lah ada cikgu yang boleh ajar kat sebelah saya nk set up blog ni balik... kan besttttt..... 

ok..ok... kita cuba.....cuba... dan cuba...


Ades.... dah cuba banyak kali ni...pesal tak jadi-jadi....nak save tamplet lama pon tak keluar-keluar.... sape boleh tolong ni.... helpppppp helpppp....

Sunday, November 25, 2012

Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com

Assalamualaikum..... jemput masuk.... 

Ok, pepagi masuk office berblogwalking dulu... merangkap sarapan pagi ai..

Menarik ..tertarik.. dengan segment kak Mialiana ni...


Sesiapa nak Join...jangan sogan sogan meh..Klik bena kat bawah ni...


errr.. untuk memenuhi syarat segment dari kak Mia ni.. perlu la nyatakan jumlah follower.... hahahhha... oooOOooo kak Mia...jangan gelakkan saya tau... Follower saya baru 16 orang... ciput je.. :P

Saya tertarik untuk join segment Kak Mia ni..sebab....yang FIRSTTTTTttttt sekali, Sure la nak Follow 
& Blogwalking kak Mia, pastu..ternampak pulak  logo Konvokesyen OUM yang ke 13, and kak Mia tercalon untuk anugerah CEMCA...(Doa dari saya: semoga tuah itu berpihak pada Kak Mia ye...amin...)...

Saya suka gaya tulisan kak Mia..sebab agak santai dan mudah difahami. saya sangat suka Entri Hargai pengunjung blog... nasihat yang akak bagi tu..memang besttt... sesuai lah dengan saya yang baru nak bertatih di dunia blogging ni.. TQ for tips yer kak mia.. ;)

ehemm..ehemm..kalau ada jodoh.. insyaAllah nanti kita jumpa kat stage masa Konvo nanti.. hihihi..sebab saya salah sorang anak kundang (hulur scroll pada chancellor/ pro chancellor) on that day.....ha... masa jalan kat stage nanti jangan lupa untuk.... 


Congratulation and done...

Friday, November 23, 2012

segalanya telah tertulis dalam Al-Quran, Surah Al Isra' .....


Assalamualaikum,

Selamat petang,

Selepas solat zohor tadi, sesaje je bukak FB.. pastu ternampak posting yang dikongsi oleh saudari Bibi Intan Suraya Murat (www.facebook.com/bibiintansuraya.murat )...

Allah Maha besar... tiada apa yang boleh menandingi-NYA...

Selepas membaca posting tersebut, saya juga turut terpanggil untuk membuka Al-Quran saya sendiri melihat kebenaran itu... Ya..Allah... lalainya saya dalam menjalankan kehidupan sebagai seorang muslim... selama ini hanya membaca..dan mungkin kurang untuk cuba memahami / mendalami isi kandungan kitab-MU. Hanya menekankan surah-surah tertentu ketika hamil... Ampunilah hambamu ini... (azam baru terus terbit dihati saya...) Alhamdulillah...

Jika, pembaca sekalian tidak keberatan, sudilah kiranya anda membaca apa yang ditulis oleh saudari Bibi...

Bismillah...







(Picture : creadit to Bibi Intan Suraya Murat)



Pagi tadi, ketika baru sampai ofis, terus bertanya mcm2 soalan mengenai konflikPalestine/Israel kepada rakan Saudi saya....Terlalu byk soalan ditanya, akhirnya dia menyuruh saya menghayati ayat Al-Quran surah Al-Isra' ayat 4-7. Rasa menggigil seluruh badan apabila mengahayati ayat-ayat ini. MasyaAllah, rupanya konflik Israel-Palestine tercatat didalam ayat 2 ini, dan sedang berlaku di depan mata...Subhanallah, aku lalai sebelum ini Ya Allah, kerana hanya pandai membaca Al-Quran, tetapi tidak mahu menghayati isi kandungannyaini sedangkan ini merupakan bukti-bukti kebenaran Al-Quran harus dikongsikan bersama semua.....


Terjemahan di dalam bahasa Melayu bermaksud:
[Al-Isra':4] Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu: "Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) DUA KALI, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.

[Al-Isra':5] Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang PERTAMA dari dua itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah** dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku.......(**Kisah pembebasan BaitulMaqdis oleh pahlawan Islam agung Salehuddin Al-Ayubi)

[Al-Isra':6] Kemudian (setelah kamu bertaubat), Kami kembalikan kepada kamu kekuasaan untuk mengalahkan mereka, dan Kami beri kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan dan anak pinak, serta Kami jadikan kamu kaum yang lebih ramai pasukannya.

[Al-Isra':7] Jika kamu berbuat kebaikan, (maka) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu; dan jika kamu berbuat kejahatan, maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga. Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) KALI KEDUA, (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya); dan untuk memasuki masjid (BaitulMaqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada KALI YG PERTAMA; dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya.

Dan di akhir perbualan kami, rakan saya berkata pada saya, tentera Al-qassam (Palestine) sedikitpun tidak akan gentar malah yakin seyakin-yakinnya akan janji-janji Allah bahawa BaitulMaqdis akan dibebaskan buat kali KEDUA oleh pejuang2 Islam yang benar, dan Israel akan diberikan penghinaan/kemusnahan yang selayakknya..............

Astaghfirullah, aku pohon keampunanMu ya Allah, kerana telah menjadi manusia manusia yang lalai, tidak peka dan tidak berasa tanggungjawab untuk bersama mengembalikan maruah Islam di bumi Palestine.........

via Bibi Intan Suraya Murat




Thursday, November 22, 2012

Doa untuk mengelak makanan yang terkena santau atau sihir


Assalamualaikum,

Pepagi masuk je office semula, dok la selak-selak diari mengapdate apa yang perlu. almaklum semalam dapat mc...huk huk huk..

Satu demi satu helaian diari diselak dari depan sampailah ke helaian akhir, hah!. ternampak la doa yang saya salin yang dikongsikan oleh Ustaz Don melalui FB beliau....tapi ai tak ingat bila.... jadi, untuk renungan dan ingatan bersama, ai masukkan dalam entri hari ni....

Bismillahirrahmanirrohim...



"Bismillahillazi La Yadhurru Ma'asmihi Syai un Fil Ardi Wala Fisamaie, wa huwas 

Sami'ul ‘Alim".

Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : “Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui” sebanyak 3 kali, maka ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya” ( Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan – Teks doa berwarna Merah Syeikh Syuaib ; Hasan)


Bacalah doa ini sebanyak 7 kali untuk mengelak perkara yang tidak baik yang terdapat dalam makanan atau minuman /atau bacalah sekurang-kurangnya seperti yang dinyatakan di atas...


Mudah-mudahan kita dilindungi oleh-NYA...amin









 

Tuesday, November 20, 2012

Manfaat Bangun Awal Pagi..




KEKAL CANTIK DAN SIHAT
Mandi dengan air sejuk boleh membantu menghilangkan lingkaran hitam bawah mata, menyihatkan rambut, menjadikan kuku lebih kuat, sihat dan tidak mudah rapuh. Kulit pun rasa halus dan lebih lembut.

MELANCARKAN PEREDARAN DARAH
Aliran darah yang lancar akan menjadikan tubuh kita lebih sihat dan bertenaga. Aktiviti harian boleh dilakukan tanpa rasa lesu.

MEMBANTU MENGURANGKAN TEKANAN DARAH TINGGI
Bangun pagi boleh mengurangkankan penyakit ini. Jika diamalkan setiap pagi jika di izin-NYA penyakit dapat dipulihkan.

MEMBANTU MENGURANGKAN TEKANAN
Air sejuk membantu melancarkan semula peredaran darah setelah lama berbaring. Sesiapa yang selalu stress boleh cuba cara ini. Ubahlah tabiat mandi pagi sebelum subuh..

MEMBANTU MENINGKATKAN GULA DALAM DARAH
Kandungan al-kartozon dalam darah adalah paling tinggi waktu pagi sebelum matahari terbit. Ia baik untuk tubuh yang mengaktifkan sel dalam tubuh dan menambahkan kandungan gula dalam darah.

MEMBEKALKAN VITAMIN
Tabiat mandi subuh hari untuk membekalkan vitamin serta bagus untuk kesihatan dan kesegaran tubuh.

MEMBEKALKAN TENAGA
Kita digalakkan untuk bangun awal pagi.Sebaik-baiknya adalah sebelum subuh kerana ia membantu membekalkan tenaga serta mencergaskan subuh.



** Banyak manfaat bangun pagi lelebih lagi mandi sebelum waktu subuh, boleh mendirikan solat subuh dengan rasa bertenaga, segar, bersih dan yakin suci....

Sumber: NONA - Nota Sihat tulisan AMY MOHD.


Sunday, November 18, 2012

SAVE GAZA !

Assalamualaikum wrbt..






Pastinya semua orang diluar sana sudah tahu apa yang telah terjadi pada saudara-saudara kita di GAZA.

Secara peribadinya saya memang tidak sanggup baca, dengar atau lihat berita mengenai mangsa-mangsa akibat keganasan oleh israel. Laknatullah

Memang tidak sanggup untuk lihat  gambar-gambar...lebih-lebih lagi keadaan anak-anak kecil yang tidak berdosa menjadi mangsa. Saya memang tak sanggup untuk melihat itu.......memang tidak sanggup.... :(

Ya...mereka perlu bantuan kita... 

Walaupun kita / saya tidak mampu menolong secara fizikal... tapi, kita harus ingat..ALLAH SWT sentiasa ada.. DIA Maha Mendengar...DIA yang Maha Besar..ALLAHHUAKBAR!!

Bagi diri saya dan anda juga, luangkanlah sedikit masa untuk kita menadah tangan memanjatkan doa kepada ALLAH SWT agar diselamatkan saudara-saudara kita di sana, agar mereka bebas dibumi sendiri...  Bebas dari kezaliman yahudi zionis..

Berdoalah walau sebaris ayat... 

untuk mereka (saudara-saudara kita di Gaza / Palestin)... 

demi ISLAM kita!

Andai kesibukan  menjadi penghalang, cukuplah kiranya kita sudi mengaminkan doa-doa dari sahabat-sahabat yang lain... bukan susah bukan..?

Semoga doa-doa kita didengari ALLAH SWT... InsyaAllah
 
Kerana Doa juga adalah senjata terbaik orang mukmin...

Berikut antara doa yang dikongsi dari FB Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood, 
Sahabatku-sahabatku...mohon aminkan....



InsyaAllah .. Amin..Ya..Rabbalaalamin....


















Thursday, November 15, 2012

Surprise untuk Almas !

Assalamualaikum,

Salam Maal Hijrah buat semua...

Semalam genap usia Nur Almas Madihah Setahun lima bulan atau 17 bulan genapppp....

Semalam juga Baba Almas kena keje di hari public holiday.... shooting untuk rancangan memsak katenye... tak sure la ape ke tajuk rancangan tu..katanya untuk siaran TV2...ontahlah den pon tak pasti!

Balik dari keje, En. Suami seperais kan anak dare dengan toy baru... TOY BARU!! ??? bulan ni 3 toy untuk Almas.... adedede...doakanlah ummi dengan baba murah rezeki yer nak....boleh beli toy tetiap bulan tuk Almas... *_* 

Bila dapat mainan baru...pheeww...sangat teruja anak dara ni.


tengok tu , gaya anak dara ai masak, masak kejap je..dok la kira untung memanjang lepas tu..hahhaha...

Gaya dah ada, skill kena gilap lagi... muah!

Mudah-mudahan anak ummi dengan baba ni minat memasak sampai ke beso..rajin toloong ummi masak.... kot la ada rezeki..ada bakat.. bole la Almas masuk Junior Master Chef Malaysia nanti...ahakss...verangan tol ummi almas...ahahahha

Almas sangat teruja and happy yoo... TQ Baba...(almas cakap..che baba)

Wassalam..
 


Wednesday, November 14, 2012

Mom's day out!

Assalamualaikum,

Nak kongsi satu rahsia...(iklan oreo)...hehehhee
Agak macam tak logik kan orang tinggal kat KL...agak betahun tak pegi KLCC yang dibanggakan itu.
Yer...memang tak logik...lelebih lagi ai yang dilahiran di kl..membesar..sekolah ..keje semua kat KL...hahahhaha nak pegi KLCC pon kena amik cuti..? lawak!

Mungkin ramai lagi yang diluar sana sama seperti ai...betul tak?

Dulu jalan kaki je kot nk ke KLCC....almaklum..sangat dekat dengan rumah... (eksennye..!)

Hahahha.....ok ok la...bukan nk X sangat..tapi ini semua jadi bila si lulu pegi KLCC dan mewarwarkan perubahan diKLCC tu pada ai..banyak sangat perubahan...! ai lagi la dah tak boleh bayangkan perubahan tu tang mana... memang sangat lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kot tak turun KLCC... Life Partner ai tak baper gemor tempat crowd.....ok perlu maklum hal itu. :P

Dipendekkan cerita, 
dek kerana stress kerje dan kami perlukan sesuatu untuk diri sendiri so cuti terancang/ tidak terancang pon berlaku...hahahahahha (kalau Pn. LULU dan Pn. HAHA bace ni..agak-agak pecah perut kot diorang gelak!)
Operasi ai dan LULU bermula seawal jam 8.00 pagi...<-- giler awal kan? 

Mom's day out! is begin....!


Hah... see.... rapidKL dah guna benda alah ni untuk train LRT...serius! ai baru je tahu!... 0_o

Jom tengok wayang.
 untuk ai, agak kekok nak beli ticket..sebab sangat lama jugak tak tengok wayang di pawagam.. asyik berwayang dirumah je sambil baring-baring (opss! positifkan minda anda)... 
kalau tertido. boleh repeat cerita! hahahahahah!
ok. la ni layan  Paranormal 4. Yang lawaknye masa beli tiket, boleh tak nampak SKYFALL..bila ticket tu creet..crett..cret.. keluar dari mesin..baru ai nampak???! cis..terlambat!!

 AJIB ismy BOY... hahahhaha...

Hasil tangkapan kali iini.

  
hahahahha...meh gelak dulu... dek kerana lama tidak menggunakan pengangkutan awam, nak naik LRT star pon dah terkial-kial..siap salah masuk (arah). Manalah kitorang tahu dah tak payah keluar masuk beli tiket baru...hahhahha tak payahlah nak cerita...menangis dibuatnya. Masa pegi ke arah KLCC siap terlepas stesen....hadoiiiiiyai

oklah itu je buat masa ni.
 
 
 

 My day out with owner of ENVYME and Owner of QUEEN STUFF

phewwww..iklan percuma weeii...hikss.. untuk kawan-kawan... :)

ok..bila next projek?

ai ungguuuu......


Tuesday, November 13, 2012

Bihun Goreng untuk baby

Bihun goreng untuk Cik Almas Madihah.


Bahan-bahan A:

Bawang merah (kecil)
Bawang Putih
Ikan bilis
Sedikit olive oil / butter untuk menumis

Bahan-bahan B:

Lobak Merah
Kicap manis sedikit
Kicap masin / soya sos sedikit
Telur (mengikut portion masakan anda) saya gunakan separuh sahaja.
Bihun

Cara-cara:

Celur Bihun dan tapiskan.

Tumbokkan bahan A hingga benar- benar lumat.
Tumis bahan yang ditumbuk tadi. Bila naik bau letakkan sedikit air.
Masukkan lobak, masak sedikit hingga air agak2 kering / lobak agak lembut.
(pecahkan telur) Massukkan telur dan gaul sebati, lepas itu masukkan kicap manis sikitttttt..soya sos sikitttt...
seterusnya masukkan bihun dan gaul rata...dan siap.
saya makan pon saya suka...heheheheh

Resepi sup Daging Simple


 Bahan-Bahan A:

Daging lembu (Untuk Portion ini saya gunakan tidak sampai  sekilo / lebih tepat kalau direbus akan jadi kira-kira sebesar 2x penumbok orang dewasa)
Sup Bunjut
Kulit kayu manis
3 Sekawan
Bawang merah besar (2 biji) - saiz sederhana besar
Bawang Puith ( 5-6 biji)
2 inci Halia
1 sudu minyak untuk menumis
garam & perasa secukup rasa

Bahan-Bahan B:

Bihun /mee / Lontong
Begedel (untuk resepi klick SINI

Bahan-Bahan C:

Bawang goreng
Daun Sup
Tomato
Sayuran
Taugeh
Limau
Cili Kicap


Cara-cara:

Rebus daging terlebih dahulu. Sambil merebus tu boleh sediakan bahan-bahan lain.
Kisar bawang merah dan bawang puith.( Nak kisar halia sekali pon boleh nak ketuk je pon bole)
Daging yang telah siap direbus, boleh la dipotong / hiris nipis-nips
Tumis 3 sekawan dan kayu manis dalam 10 saat dan tumiskan sekali dengan bahan kisar dalam periuk yang berasingan.
apabila warna bahan tumis agak keperangan / kuning atau naik bau,Tuangkan air rebusan daging ke dalam periuk.dan masukkan sekali daging yang telah dihiris. ( untuk dapatkan jus daging yang lebih pekat)
masukkan juga sup bunjut.
Bila dah mendidih masukkan garam dan perasa secukupnya.
Ok sediakan mangkuk untuk hidangan......
** sayur tak payah celur/ rebus dulu, masukkan sahaja dalam mangkok bersama bahan B & C dan curahkan kuah yang panas ke atas mongkok...banyak vitamin dalam sayur tu yang boleh kita dapat :)




Ini pula resepi untuk baby saya.

Bila sup dah mendidih (tanpa garam & perasa), asingkan sedikit kuah untuk your baby.
Untuk memberi perasa, letakkan sedikit sahaja garam atau hanya letakkan serbuk ikan bilis sudah memadai. Cukup. untuk baby tak perlulah perisa banyak sangat...

Saya gunakan lontong untuk menggantikan menu nasi untuk luch si Cik Almas..

Hah inilah hasilnya.....

Selamat mencuba.