Wednesday, December 7, 2011

TERAPI WARNA.....

MERAH

mempengaruhi kecergasan, kekuatan, seksualiti dan kemampuan berfikir. Merah boleh mengatasi anemia, kekurangan tenaga, mati pucuk, tekanan darah rendah, penyakit kulit dan jangkitan saluran kencing.

JINGGA atau Oren

Melancarkan pengaliran darah dan metabolisme. Warna ini juga berhubung dengan kegembiraan dan juga keceriaan.

KUNING

Mempengaruhi intelektual dan kemampuan membuat keputusan. Warna kuning ini juga boleh mengawal konsentrasi haid.

HIJAU

Warna pengyembuh kerana ia menyeimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh.

BIRU

Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia, melegakan masalah buah pinggang, asma dan migrain.

UNGU

Membantu meningkatkan rasa percaya diri, menurangkan rasa tidak berdaya serta mengubati kelainan mental dan saraf.

HITAM

jika anda cuba mengurangkan berat badan, lapikkan alas berwarna hitam untuk meja makan kerana ia mampu mengekang selera sesorang.

( dipetik dari majalah RAPI)

Monday, November 14, 2011

my baby turn to 5 month tomorrow....


Assalamualaikum,

Semalam berhujung minggu berdua dengan baby Oshin, baba Oshin kena kerja...
Rasa seronok sangat.. tak cukup 2 hari cuti spend my golden time with my baby...
Hilang rasa penat..sebab handle baby Oshin sorang-sorang, yang dah boleh begaduh dengan ummi time nak pakai baju & pampers exspecially lepas mandi...Oshin suker sangat nak pusing badan dia, sebab nak makan tikar getah ( sebab ada gambar matahari warna oren + merah) ... hahahaha so cute!

Esok 15 November 2011, Oshin akan berusia genap 5 bulan... Sekarang Nur Almas Madihah Binti Mohd Razif a.ka Oshin dah pandai meniarap.. dah pandai Blurrr blurr.. menyembur-menyembur air liur... Oshin jugak dah pandai mengenal orang...kalau baba bacakan buku, tekun je dengar... hahahhaa...

lagi 1 perkara yang kiut...Almas suker buat badan macam nak terbalik ke belakang..itu tandanya protest atau hint yang oshin nak menyusu sambil baring... dia akan reject DF atau memain tuk DF kalau ummi menyusukan Almas secara duduk... sayang dah bijak eh ( ditujukan pada OShin)... I love u baby!

Masa balik kampung tempoh hari ( Aidiladha di kg baba) Sejarah buat Baby Oshin sebab ummi masukkan makanan lain selain susu ummi dan ubat... hikss..
itulah kali pertama ummi suapkan pisang..sebagai pengenalan solid food tuk Oshin.. tapi Oshin buat muke macam pelik.. and reject the banana with bberrrr.. hahahhahaha ( pelik eh sayang??)
masa tu juga mak ngah rasakan Oshin dengan coklat.. huhuhu

Semalam dengan serious ummi buatkan puree apple sebagai solid food pertama yang dengan rasminya ummi suapkan ke OShin... hahhahaha... memula Oshin gembira sangat.. bila ummi masukkan puree dalam mulut..sekali lagi oshin buat muker pelik...dan bberrrrr.. habis semua baby sembur... hurmmm

Takpe ummi takkan mengalah.. nanti ummi cuba lagi...yang penting Oshin kena terus minum susu Ummi ok....

Ummi doakan semoga anak ummi menjadi anak yang solehah, beriman..bijak dan dikurniakan kesihatan yang baik..amin... ummi & baba sayang Almas a.ka Oshin sangat!!

Tuesday, November 8, 2011

Perlukah saya expose my personal blog..?

Assalamualaikum,

Dah masuk tengah hari dah ni..perut pon dah berkeroncong..tetibe jemmm...nak buat kerja..teringat nak makan jer.
sebenarnyer..dalam melayan mood lapar..berjalan-jalan dulu singgah menyingga ke blog kawan-kawan.. tetibe tertengok kat follower derang... hurmmm seronoknyer mereka..banyak follower...
Aku terpanggil untuk itu... untuk bercita-cita mendapat follower ramai..mana taknya..follower aku SEChOET tu jer..comel-comelnyer meraka..majoriti kawan-kawan yang memang aku kenal..

...aku tak pernah expose link blog kat mana-mana laman sosial lain.. OPSS! pernah... minggu lepas kot..kat dalam KIM fb group... itu pon entah kenapa tetibe nk share link kat situ..muahhahaha...

Bukan apa...MALU sey... sebab aku ni memang kurang pandai mengarang dengan ayat2 menarik...memang tak menarik la... bila idea datang berlomba-lomba nk story mori kat blog..bila ada masa..mood nk mengarang...tetiba down pulak... sebab dah penat buat kerja..aiiihhhh..terus sepii.....

Kadang kala.. menaip atau mengarang atau mengopi tampal (copy paste) <--- kikiki ) cerita-cerita menarik, petua2, resepi-resepi kadangkala adalah untuk peringatan dan koleksi sendiri je.. untuk lepas geram, ini memang sudah tentu!!..hahahahaa... kira bonus la kalau ada orang lain baca hasil coretan aku yang tak seberapa ilmiah sangat..TAPI kot la ada isi-isi yang terilmiah.. boleh la cedok... yang tak logik korang komen la sikit or wah derk ! je...hahahhaha

so perlukah aku expose ??? AHAHAHAHHA... tak payah la kot ek? belom lagi la kot... hermm...nanti la... kot..ahaksss maluuulaaa.. :p

sekian..

Wednesday, November 2, 2011

mau tukar template/layout !!

take 5 jap...!!!

actually sedang mengantuk ni... camni lah keadaan tetiap kali mengkeyin data.... so sleeeeepyyy dude !
so, nak hilangkan mengantuk bukak la blog ni..hmmm nampak macam dah boring jer tgok layout ni... nak tukar boley?? tapi bila dok usha-usaha new layout..macam takde yang menarik la... tu pon makan masa jugak nk survey... hadoiii....

ok sambung keje balik!!!

Thursday, October 27, 2011

kumpul duit untuk new gadget .. V1 or J1



Assalamualaikum dan selamat pagi....

Hari ni aku nak cerita sikit pasal gadget baru.. NIKON V1 and J1 Ser
ies...
entah nape sejak dua menjak ni sangat teringin tuk

mengumpul gadget ni..nak nak pulak warna peberet aku... hahahah...

okeh..pasal camera ni.. dia bukanlah DSLR..camera compact biasa je.. tapi cun siooott... warna dia buat aku gilerr.... TAPI rasanya camera ni belum masuk Malaysia lagi... dah try suh hubby carik kat vendor dia.. tapi kecewa belum ada harga lagi... hahahahha...gopoh giler seyyy... mana taknyer... warna dia tu..warnnaaa...

lagi pulak dia tak sebesar DSLR..leh bawak kat dlm Hand bag bebila masa.... kalau DSLR..mau senget bahu aku nk hangkut tetiap ari.....
DSLR kat umah tu aku pandang sepi je.. sebab tu la... BERAT... malas giler nk gendong kehulur ke hilir... ni dah ada oshin babam.... bekepit je dgn dak oshin babam....muahhh tuk oshin ummi.....


hah.. ni la camera yang aku cakap.....








kalau tanya pilihan aku..mestilah warna PINK..hahhaha MERAH pilihan kedua..:P

cantik kan...hurmmm...memang kiut.... kalau dapat leh amik gambo Oshin babam banyak- banyak...kikikiki


Monday, October 24, 2011

finally i reward myself with this perfume....


Alhamdulillah...

Syukur masih berpeluang untuk menjenguk blog yang dah bersawang ni.... hahahha.. bukan apa.. kekangan masa untuk mendulukan kerja-kerja opis membuatkan semua idea-idea dan ceritera saya sepanjang last entry..terbiar begitu saje.. malah ada
yang saya tak ingat nk tulis apa..hahahaha sebokk sangat la konon...

ok..aku juga nak bersyukur kerna masih diberi peluang menghirup udara dan menikmati kehidupan dibumi ALLAH ini... sekarang aku dah menambah 1 lagi angka...hehehhehe...

sebagai hadiah untuk diri sendiri... jeng jeng jeng
.... parfume yang lama aku IDAMKAN.... ini lah dia...



...mmmmm....wanginye.... terus grab 100 ml (kepochee kan itu pon nk bagi tau..hahhaha..)

untuk pengetahuan, macam dah jadi hobi pulak tuk aku menghadiahkan diri sendiri dengan sesuatu...menguatkan lagi semangat untuk tidak berkira dengan apa yang aku nak ..adalah ayat ini.."KO BELI JE APA KO NAK ...!!! kalau tak nanti kempunan" hahaha..ini ayat dari bos aku.. apa ada hal..folow je la... ada jugak nk buat hati kering tuk hadiah diri sendiri... kah kah kah... kah..kah...

HAPPY BELATED BIRTHDAY TO ME!!!!!!

Wednesday, August 17, 2011

Ceritera...Beberapa JamSebelum Bergelar ibu.....

Assalamualaikum......

13 June 2011 ( Isnin)

Ini ialah hari ke 3...kandungan aku dah terlebih hari..sepatutnye aku due 10 june 2011.... aku masih kerja seperti biasa... kikiki... bebudak opis dok la bebuat teperanjat..coz aku masih gigih lagi datang opis...hahhaha... aku tau mereka concern kot kat mak buyong cam aku waktu tu.....
bila telebih hari... bos aku sorang ni plak yg agak panik yang tak baper panic..tanya...

dialog : Bismil... naper awak ada lagi.. tak bersalin-salin ni..? ( aku takde jawapan...nak tegelak ada la...)

aku pon buatlah keje cam biasa... memang tiada tanda pon nk bersalin... walaupun kepala baby dah engage lame...
(malam dah kat umah) macam biasa.. dah masuk waktu solat manghrib... aku pon menunaikan lah kewajipan itu.. sampai je 2 rakaat..terasa sesuatu yg agak suam-suam mengalir dibawah itu ... selesai bagi salam.. aku cek la suar kecik nun..huh..basah kuyup hokeeyyy... aku agak panic..tapi bole la control... masa tu dok bincang dengan en.suami nak pegi hospital atau tidak..? tapi aku kata..tak pelah..pegi besok.. since aku takde pape tanda.. memang takde sakit langsung... so masuklah ke dapur..masak bihun goreng...nyum nyum nyum..!!!

14 June 2011 (Selasa)

Selepas bersiap-siap.. terus ke klinik KKIA Segambut tengah tup-tup..diorang suh terus pegi GH..so kami pon pegi lah GH...bila dah jumpa misi..misi pulak suh jumpa dengan doktor untuk check-up..apakahyang bocor itu....

Selesai check-up...doktor confirmakan yang leaking itu ialah air ketuban... dan jalan baru bukak 1 cm.. doktor tu kata.. kena tunggu,,dia kena bincang dengan doktor pakar..sbb aku dah leaking dekat 24 hrs dan ada 2x history miscarriage.....lepas pada tu..doc perempuan yang wat check-up tadi panggil aku balik..aku dh sgt berdebar... sbb aku terdengar perkataan czer dari mulut doc tadi... aiyyooooooooo!!!!!!!...

So confirm aku kena admit..hari tu juga... rasa cam menyesal pon ada sebab menyerah diri kat hospital.. bonda pon bebel pesal gi sepital walaupun tak sakit...??? tau tak naper aku gi jugak hospital..?? sebab..lepas leaking malam tu aku terus google xperien orang... kesimpulannya...baik gi jumpa doctor..daripada jadi kes baby lemas, ketuban kering.. etc... kena pulak aku dah due dekat 5 hari.... perasaan aku ketika itu... sangat berdebar ok..!

bila dah admitted, perasaan tu bercampur baur... kena pulak bila tgok doktor pakar tu datang...SEBAB... dia cadangkan aku czer mlm ni jugak??? what theeee....! huh... tapi aku merayu nk try normal... sebab aku yakin aku bole... so doc tu setuju sbb tgok muka seposen aku kot.. tapi, peluang tu sampai esok pagi jer.. kalau jln tak bukak at least 3cm... tiada pilihan... czer la jawabnyer...

malm tu jugak abes 1 wad aku raound baper kali pon tak tau la... siap surat khabar tu aku bacarsambil berdiri dan buat senaman gerak tuk pastikan yang jalan akan bukak ....sblm tu, doc tanya..sakit tak...?? aku jawab tak... ni ada contraction ..sakit tak? doc tu tanya lagi.. aku jawab tak... doc tu pelik sbb ikut ujian CTG kot.. contraction tu tinggi..dan sepatutnya aku dah sakit.. tapi pelik aku lom rasa sakit... what to do? aku pon buat lah muka blur... yang agak blur malam tu.. dalam gelabah tu akhirnya aku redha and tertido jua....

15 June (Rabu)

7.30 pagi :-
Nurse suruh aku bersiap untuk ke bilik check-up...berderau darah babe that time...
so check punya check.. bukaan jalan 2 cm only..itu pon tite lagi... so, tiada pilihan... lepas pada tu nurse suh aku bersedia.. lepas ni tukar uniform..pakai baju OT (doktor tak advise tangguh sebab leaking dah nk dekat 48hrs..takut ada infection kat baby..and oso aku ada 2x sejarah yg aku citer tadi.)
selesai urusan check-up..nurse bagi document tuk aku sign .. aku kata wait for my husband... waktu tu aku dah call daa en. suami... aku macam nak nanges..!
bila dah tukau uniform..aku pon tunggu lah dengan tenang sampai nurse dari OT room amik aku kat wad.. sambil tu berFB dulu... hahahaha..
tunggu punya tunggu dari pagi tu... alih2 pukul 10.00 malam baru diorang tolak aku ke OT room... masa tu aku dah mengantok sangat..lapar..dahaga.. semua ada.. (masa tu banyak kes baby lemas..aku diorang kendiankan..)

masa nurse panggil nama aku yang tengah baring melawan arahdari orang lain..(hahahha....) aku dah agak...tiba masa daaa.. so call husband.. kebetulan dia baru je sampai umah..than patah balik ke hospital.. aku dah bergenang air mata.. sebab layankan perasaan takut... siap minta ampun kat suami by phone sebelum nurse tolak ke OT room... tunggu2 husband lambat sampai.. nurse tak bole tunggu..so terus aje diorang tolak trolly aku ke OT room tu.. (tuhan je yang tahu perasaan aku time tu !)

dalam OT room : punya la takut..sampai badan menggigil...siap doc suh aku relaxs..takut HB naik...sambil tu tak putus2 aku baca apa yang aku ingat... (selesai urusan membius...memotong..mengluarkan baby..) dalam pukul 10.34 mlm...aku terdengar suara baby nanges... pastu doc tu tunjuk baby kat aku..jeng jeng jeng... my baby is GIRL..! hehehe... first time tgok muka baby.. series cam muka aku masa kecik..hahaha pipi dia babam...owh Syukurnya....terima kasih ALLAH atas kurniaan ini...

lepas je kuar dari OT room..diorang tolak aku balik ke wad.. time nk lalu tempat menunggu.. nampak muka en.suami berjalan ke arah aku... nampak mata dia mencari baby.. hiks.. baby masa tu doctor tengah monitor dulu dlam bilik baby...rasa cam taknk lepaskan genggaman suami.

selepas sejam rasanya..diorang hantar baby pada aku yang dah sedia terbaring atas katil kat wad.. first time dapat peluk baby and mnyusukan dia..rasa nak nanges lagi! sebab sebak and happy sangat..mcam tak percaya baby dah kuar...percaya atau tidak..sekarang aku dah jadi UMMI.....

Sunday, August 14, 2011

1st day masuk keja....


Alhamdulillah...

Hari ni first day saya masuk keje... selepas bercuti panjang....cuti bersalin.. bukan suka-suka ok...?
ehem... kita guna bahasa biasa jer la... tak payah ayat baik sangat..bukan ada peraduan pon kan.muhahaha..sebab aku... bukan pandai bercerita...bluuweekkk

Sepanjang bercuti panjang.. banyak cerita nak tulis..nak share..nak luah..semua lah.. tapi malangnya...bukan malang pape pon..hahhaha... sbb table pc kat umah takde internet connection... en suami dah cut off.. sebab guna tenet bu iphone jer.. so nk berblog ni..sangat tidak puas hati..saya ulang... SANGAT TIDAK PUAS HATI....

So far ok lah masuk keje..memula agak berdebar sih..! macam la..baru nk report duty... walhal cuma cuti 2 bulan jer....so hampeh..

dan hari ni jugak gi keje naik motor..after dekat 2 tahun tak penah naik motor..hahahaha.. so sangat kekok jugak sampai pagi tadi terlanggar kete orang..tak sure la kete orang tu luka ke tak? lantak la.... jalan sangat jem okeh...! mujur naik moto...huh legaaa

about my baby..yeah... today she turn 2 month old... luv u sayang!.... oklah nak sambungkeje...
nanti kita story morry lagi... cauuuu

Sunday, June 12, 2011

Masih Kerja... ???

Haaa....

today is 13 June 2011..saya masih bekerja okeh.... masih tiada tanda2 seperti mahu bersalin... saya masih sempoi berjalan...hahhahaa...

actually dah due 3 hari da..termasuk hari ni, tapi nak buat macam mana.. dah blom ada tanda2 kan.. so buat tak tahu je la kan... Rabu ni jumpa lagi doc..tengok lah dia cakap pe...

sebelum ni derang ada lah sebut pasal induce..paksa bersalin... hurmm seram jugak dengar... so saya search la memana laman sesawang untuk tahu..mcm mana bila kena induce...

rupanya..induce ni ada dua cara...

1) masuk ubat melalui vagina
2) masuk air melalui tangan ( saya tak pasti apa nama ubat itu)

banyak jugak pengalaman mommies di luar sana yang penah kena induce... ada yang cakap... sakit...sakit kejap..ada yang lama.. semunya bergantung pada nasib seseorang tu...

So, perkara ni kita bole dengar pengalaman je la dari mereka sebab penentunya adalah badan kita sendiri nanti... yer la..ibarat nasib la.. tgok kita kena yang mana...?

Bila dah baca semua tu.. so, saya kena positif kan diri la.. induce atau tidak.. ia tetap sakit.. cuma lama atau tidak la.. itu je.. sakit same je kot..?? kan kan kan?

Yang penting... waktu tu.. saya tidak lupa untuk terus ingat Allah SWT, berzikir, baca doa apa yang patut... semoga saya tidak lupa semua itu..insyaAllah.....

dan... Semoga Allah SWT permudahkan segalanya... Amin

Wednesday, June 8, 2011

Ikhtibar Hidup Pilihan Yang Manakah?..keinginan suami ataukah rasa kasih sayangku terhadap Ibuku?:

Al-Quran menjelaskan bahawa Allah memerintah manusia supaya menyembah Allah dan berbuat baik kepada ibu bapa terutama apabila mereka sudah berusia dan lemah seperti dalam firman-Nya: "Dan Tuhanmu perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa. Jika salah seorang daripada keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada keduanya sekalipun perkataan 'ah', dan janganlah engkau menengking mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan rendahkanlah dirimu kepada kedua-duanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah: 'Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil. Tuhan kamu lebih mengetahui akan apa yang ada pada hati kamu; kalaulah kamu orang yang bertujuan baik mematuhi perintah-Nya, maka sesungguhnya Ia adalah Maha Pengampun bagi orang yang bertaubat.'" (Surah al-Isra' ayat 23-25) .

Berbuat baik kepada ibu bapa adalah tanggungjawab setiap orang anak termasuk berbuat baik kepada ibu bapa ialah mentaati, menghormati, memelihara mereka ketika tua dengan baik dan mendoakan mereka supaya diberi rahmat oleh Allah.

Anak perlu menunaikan amanat dan pesan mereka, menghubungkan silaturahim dan berbuat baik kepada kerabat dan sahabat-handai mereka.

Apabila setiap anak memahami tanggungjawab dan perintah Allah itu tidak timbul perselisihan dalam keluarga terutama dengan ibu bapa sendiri atau keluarga mentua.


  • Linda Chayank
    Bismillahirrohmanirrohiim
    Assalamu'alaikum Wr.Wb

    Wahai saudari-saudariku....apa kabar semuanya?
    Saya punya sedikit beban dalam pikiran dan perasaan, mohon ma'af apabila dalam penjelasan masalah saya ini tidak dimaksudkan membuka rahasia keluarga, namun saya harapkan untuk solusi dari masalah saya.

    Kami (saya dan suami) sejak menikah bulan Okt 2009 lalu,Alhamdulillah sudah berusaha mandiri tidak bergantung/tidak dalam satu tempat tinggal dengan orang tua kami masing-masing. Namun, Ibu mertua (Ibu suamiasaya) saya mengingkari janji, beliau sering meminta suami untuk kembali dekat dengan ibunya. Padahal, saya ingat betul dulu sebelum kami menikah, (kami hanya ta'aruf sekali bertemu juga cm sekali setelah itu tidak pernah ketemu dengan tujuan agar terhindar dr fitnah dan dosa zina)..ibunya memberikan janji ke saya, nanti setelah nikah terserah kalian mau tinggal di mana aja...ibu tidak akan ikut campur rumah tangga kalian agar kalian bisa mandiri.
    Sekarang posisi saya bertempat tinggal di dalam satu kota dengan ibu saya di Surabaya Jawa Timur, dan ibu mertua ada di lain kota di Bandung Jawa Barat.
    Alasan ibu mertua sering meminta suami untuk dekat dengan ibu mertua karena ibu mertua merasa kesepian, walaupun d Bandung ada 2 keluarga/banyak saudara dari keluarga ibu mertua. Karena kasihan melihat ibu mertua sering meminta pulang dan juga karena sudah tidak ada lagi suami (note: ibu mertua sudah janda), suami punya niat kembali dekat dengan ibunya maksimal batas waktu setahun lagi, setelah lebaran tahun depan.
    Sebagai istri dan seorang anak, saya juga merasa bingung....
    Sebagai Istri, saya harus patuh selama keinginan suami tidak buruk dan menyalahi agama. Namun, sebagai seorang anak..saya merasa berat jauh dari ibu saya juga. Ibu saya sering merasakan kuatir bila saya jauh dari beliau. walaupun berat, saya berusaha menjelaskan semua kepada ibu saya tanpa menyakiti hati beliau.
    Saya sholat istikhoroh untuk memilih yang mana, akhirnya ibu saya pun mengikhlaskan saya pergi jauh. Namun, setiap saya melihat raut wajah ibu..saya selalu menangis bila jauh nanti. Saya ragu akan bahagia bila jauh dari ibu, karena saya selalu menangis bila ada rasa kangen sama ibu.
    Saya berusaha musyawarahkan suami, dan suami bilang walaupun jauh..kalau nanti saya kangen sama ibu, suami berjanji akan mengantar saya ketemu ibu saya. Tapi, saya merasakan berat sekali. Tolong saudari-saudariku, mungkin ada saran/nasehat buat saya agar saya juga ikhlas dengan keinginan suami saya ini..?

    Sebelumnya terima kasih.

    Wassalamu'alaikum Wr.Wb





    about 9 months ago
  • Cahaya
    subhanallah ukhti..
    sabar ya..
    ssungguhnya sabar e2 sbahagian drpd iman..
    ana cdangkan utk ukhti agr mlakukan solat hajat n solat tahajud
    minx ptunjuk Ilahi
    ssungguhnya Allah e2 maha mengetahui apa yg bkal t'jadi..
    about 9 months ago
  • Linda Chayank
    IYa..insyaAllah...syukron..
    about 9 months ago
  • Cahaya
    afwan...
    about 9 months ago
  • Hasyimah
    linda..
    TERUSKAN BERDOA SUPAYA DIBERIKAN JALAN/KEPUTUSAN YANG TERBAIK BUAT ANDA, SUAMI SERTA KELUARGA.

    but,i think..

    i.t/jawab anak lelaki terhadap ibu bapanya xakan putus selagi mereka bernyawa. so, i think it's ok if anda n suami tnggal bersama ibu mertua (ibu suami).-layanan/hubungan anda n ibu mertua ok k x??..if ok, it should be no problem.

    ii.t/jawab anak perempuan terhadap ibubapa akan putus bila mereka berkahwin.kita sebagai perempuan sewajibnya patuh kepada suami selagi arahannya tidak bertentangan dgn ajaran Islam. seeloknya, setelah berbincang sebaiknya bersama suami, patuhilah keputusan suami.

    iii.anda tidak terus terpisah dengan ibu anda bukan?.suami anda telah berjanji akan membawa anda berjumpa ibu anda bila anda rindui ibu anda kan?.so, i think suami anda amat memahami situasi anda, tetapi suami anda jugak tersepit antara t/jawab seorg anak lelaki dan t/jawab seorg suami (kedua-dua adalah tugas berat seorang insan bergelar lelaki). tetapi kita sebagai perempuan tugasnya hanya satu:suami(allah itu dah wajib). percayalah, jika benar janji suami anda(membawa anda berjumpa ibu),suami anda seorang yang memahami anda sebenarnya. tapi, janganlah anda rindu pada salah waktunya(suami sibuk).

    iv.tidak semua yang kita tidak suka tidak baik untuk kita.kekadang, yg buruk itulah yg terbaik buat kita.

    ini hanya pendapat saya.saya mungkin tidak memahami situasi anda kerana saya tidak berada di posisi anda sekarang. sesungguhnya,setiap perkara ada baik dan buruknya.
    teruskan berdoa. Insya4JJl,mudah-mudahan diberikan petunjuk oleh 4JJl.
    about 9 months ago
  • Ukhti
    Sahabatku Muslimah...ini pandangan ana buatmu...
    Sebagai isteri, kita harus patuh kehendak suami...kerna, wanita itu bila sudaberumah tangga harus patuh perintahnya. Itu yg utama dibandingkan kehendak ibu kita. Perintah ibu seorang isteri itu adalah no 2..perintah suami no 1...maka, duluin perintah suami. Suami pula, perintah ibunya itu yang utama dibanding kehendak isterinya. Kerana, seorang suami itu, biarpun sudah beristeri, PERINTAH IBUNYA NO 1...KEHENDAK ISTERINYA NO 2...ini mengikut aturan Islam...maka perintah ini harus di taati...seandainya sahabatku ukhti Muslimah wanita yang beriman dan taat akan Allah, maka kamu harus mengerti hukum ini...(Syurga Lelaki itu di bawah tapak kaki ibunya, dan Syurga wanita itu di bawah tapak kaki suaminya).

    Ana harap, penjelasan yang sedikit ini bisa membantumu...
    Sahabaku harus fikir akan pengertian hidup ini, kita sebagai wanita memang banyak pengorbanan dalam hidup, kerana itu, kenapa Allah swt. menyuruh wanita solehah (wanita taat perinta Allah) yg mentaati suaminya masuk ke mana2 sahaja pintu syurga yg dia kehendaki..kerana ganjaran di atas pengorbananya semasa hayatnya di dunia...
    Semoga Allah memberimu petunjuk yg sebenar...aku doakan sahabatku ini bahagia, gembira dan selamat di mana jua...(-_-)
    about 9 months ago
  • Linda Chayank
    All my sister....thank u untuk support dan doanya.....InsyaAllah nasehat/saran trutama doa kalian akan membuat saya bahagia...amien.
    about 9 months ago
  • Cahaya
    ini daripada ukhti nur atiqah..

    waalaikumsalam wahai saudariku yg dlm ujian Allah. Ana trtarik utk turut sma mmberikn pndangan. Bagi ana sewajarnya anti sbg isteri mngikuti kata suami walaupun akn mngundang kesedihn mu atau ibumu. Bagus cara enti menrangkan pada ibu enti sbb jauh dari ibu enti. Tringt ana ttg kisah seorg muslimah yg krn dia taat perintah suaminya mnjadikn ibunya bahagia didlm syurga. Insha Allah lebih kurang begini ceritanya. ! hari suaminya ingin keluar jauh dn mngamanahkn agr isterinya xkeluar spnjg dia blm pulang. Isterinya taat. Kmudian swktu lelaki dia pergi, dtg seseorang mmberitahu ibunya sakit. Muslimah itu tak ziarah ibunya kerana teringt pesan suaminya. Dtg lg org trbut mngatakan ibunya tlh mninggal dunia. Dia mnangis tetapi masih tak ziarah ibunya. Kemudian dia mimpi jika xsilap ana ibunya dimasukkan kedalam syurga asbab perbuatannya mntaati perinth suaminya
    about 9 months ago
  • Cahaya
    pendapat ukhti siti halija muhammad bakri

    kalo pada pendapat ana, itu cobaan buat anti dlm usaha mgalas isteri soleha.. sgalanya dtg dari Allah SWT.. anti sabar aja... lagi pula, suami anti sdh berse7 kan mahu mengantar anti bertemu ibu, jadi gak da masalahnya buat anti.. brsyukur krana suami anti itu lelaki yg pahami anti... ada masa, jenguk2 lah ibu anti itu, krana dia juga masih memerlukan anti sma macam ibu mertua anti... Alhamdulillah, ramai yg sygkn anti... harapan ana, bijak2 lah dlm hadapi permasalahan anti ini...smoga anti trus berbahagia brsama suami n keluarga...amin..
    about 9 months ago
  • Linda Chayank
    Syukron....iya ukhti......Amin...
    about 9 months ago
  • Cahaya
    by noraniza:
    pada pandangan saya, seharusnya kamu mengikhlaskan hati untuk mengikut suami tinggal bersama ibu mertua kamu kerana kamu sudah menjadi isteri kepada seorang suami dan seharusnya kamu berada dibawah tanggungjawab suami dan juga kamu mesti mendengar kata suami. Sekiranya kamu rindu ibu kamu, tidak salahnya kamu menghubunginya selalu dalam telefon dan sekali sekala kamu boleh pulang melawat ibu berdasarkan kepada janji suami yang akan menghantar kamu pulang...ini sahaja pandangan dari saya...moga kamu dapat memilih mana yang baik untuk kamu...wasalam..
Sumber : http://www.facebook.com/topic.php?uid=140114462680199&topic=190

Sunday, June 5, 2011

Doa atau ayat yang saya Amalkan ... epsd (1)

Assalamualaikum....

kali ni nk share tentang doa dan amalan ketika saya disahkan dan sedang pregnant.. kalau anda diluar sana ada yang ingin memberi pendapat, cadangan atau berkongsi amalan... Alhamdulillah..jemputlah masuk.... :)

Sebelum ini, saya telah mengalami 2 kali keguguran berturut... pada oktober lalu..saya disahkan mengandung kali ke-3. Masa ini saya berusaha juga dari segi menjaga kesihatan fizikal luar dan dalam. Contohnya saya terpaksa merehatkan diri dari team FUTSAL.... outdoor xtvt semua dibekukan. demi untuk mendapat zuriat .. :)

Seawal kandungan 3 minggu (seingat saya la kot) saya dah berjumpa dengan gyne untuk pemeriksaan dan mendapat nasihat. bukan itu saja.. saya gigihkan diri pergi dua klinik...private dan kerajaan..semuanya demi memastikan tiada masalah untuk kandungan ke-3 ini. Bukan itu saja, sebelum itu, saya juga berusaha dari segi perubatan kampung... (sukar untuk dijelaskan disini) tapi..iyala... tak salah kalau kita berusaha...janji jangan menjadi syirik sudahlah...(bukan bergantung pada bomoh semata yer..tapi mencari perubatan berpandukan ayat-ayat suci AL-Quran) sentiasa ingat ALLAH SWT itu Maha besar dan Maha mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya...cuma kita perlu berusaha...

Ada 1 hari tu.. orang tua saya dikunjungi kenalan lama.. berborak punya borak.. mungkin terkeluar cerita saya dan sejarahnya.... hihihi..macam sejarah apa je ek..(buat suspen jer)... dan kebetulan kenalan parent saya ni tidak lokek ilmu. terus beliau beri sepotong ayat untuk saya amalkan ketika berbadan dua ini.... beliau tidak cakap lebih-lebih..tapi cuma minta amalkan ayat ini selepas solat fardhu... mungkin anda-anda juga boleh amalkan....

Bismillaahirrahmanirrahim...

أُعِيْذُهُ بِالوَاحِدِ الصَّمَدِ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِى حَسَدٍ

Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki

Diamalkan :

7 kali selepas solat fardhu
11 kali sebelum masuk waktu Maghrib...

Sebelum itu, ketika saya berusaha untuk pregnant lagi.. ada juga saya amalkan membaca surah Al-fatihah dan ayat Kursi....

Surah Al-Fatihah :



Ayat Kursi (Surah Al-Baqarah ayat 255):
Saya amalkan kedua-dua ayat ini beserta Selawat ke atas Nabi,..dan membacanya sambil mengusap bahagian perut dimana terletaknya rahim kita... perkara ini saya lakukan ketika saya hendak tidur.... dan tawakal lah pada Allah SWT yang Maha Mengetahui.... :) InsyaAllah...

itu saja buat masa ini....

wassalam...

Saturday, June 4, 2011

Jika syurga ganjarannya.....

Yer... Jika syurga adalah ganjarannya... Bersabarlah duhai hati... Memujuk hati memilih yang hakiki.. Akhirat sana suda, pasti.. Tp dimana kita ketika tu...? :: Pimpinlah aku ke syurga itu..... Tapi bukan membiarkan aku kesana berseorangan..... :: unknown

Thursday, June 2, 2011

Bila lagi giliran saya......?

Assalamualaikum......

ok... penah dengar tak tajuk di atas..?..haaaa..sesiapa yang sangat gemar menonton MAN LAKSA ...itu adalah salah 1 dialog dalam cerita tu...

hihihi.... kat opis ni, ramai yang peknan tahun ni... dan kebanyakan batch saya kali ni dah lepas.. dan selamat melahirkan... nak dijadikan cerita, mereka punya due lambat lagi..hampir semua after due date saya..tapi mereka dah selamat pon...lebih dulu dari saya.... hihihihi.... tak pe..rezeki mereka....

So, due date saya minggu depan.... saya masih bekerja. So..saya sabar menanti kehadiran Kurniaan daripada Allah SWT yang tak ternilai ini.... cepat atau lambat.. tidak kisah.. janji dia akan keluar jugak 1 hari nanti...

Semoga Allah SWT mengurniakan kami zuriat yang sihat dan sempurna, cukup sifat, dikurniakan umur yang panjang, akal yang bijak, sihat tubuh badan, panca indera yang baik, rupa bentuk yang baik...jadi anak yang soleh atau solehah dan bertaqwa juga beriman pada Allah SWT dan RasulNYA.... Jantina tu..tiada masalah bagi kami... almaklum.. anak sulung... hihihihi

Semoga Allah SWT mempermudahkan proses kelahiran ini nanti.... amin..

Wassalam...


Friday, May 27, 2011

i hate interview...!!

Assalamualaikum....

entry kali ni.. nak ceciter skit pengalaman saya di interview... baru je lepas tadi...
owh... kenapakah perlu ada interview ini....??
sebabnya..saya antara orang yang sangat tidak banyak pengalaman di interview...
huh.... Alhamdulillah..perkara itu dah settle akhirnya..

cuma saya perlu tawakal jer keputusan...

dan yang paling perlu... saya perlu menahan diri saya dari meletak harapan untuk position itu...
iyer..saya perlu berfikiran ke bawah sedikit..kerna tidak mahu kecewa.. dimana kini saya sudah kecewa dengan diri sendiri kerana.. tetibe BLUR..!!! sebab jadik orang pertama...!!!! dammmn lari dari perancangan asallll!!! serius... buat saya nebes yang SUPER NERVOUS...!

soalan-soalan cepu cemas..yang sesangat buat saya cemas..baby dalam perut pon rasa benda yang sama..... uuwwaarr... macam nak nanges..sebab NO TURNING BACK!! saya ulang lagik sekali NO TURNING BACK!!!! ok...

so sekarang berserah jer la.... kalau ada rezeki... tidak kemana kan kan kan (ayat sedapkan hati) kalau tiada rezeki pulak... awak tetap tidak KEMANA-KEMANA kan..?? muahhahahahahahaha (mari gelakkan diri sendiri)

hurmm..memang tiada perasaan lah...

Monday, May 23, 2011

what is in my mind now..???

hurm... sebenarnya TIDAK BOLEH TIDUR semmlm ada kena mengena dengan situasi sekarang...

Situasi apa..?? bukan sebab usia kandungan saya dah masuk 9 bulan (36 weeks) owh bukan itu... itu sudah saya serah dan tawakal 101 % pada yang MAHA ESA... semoga dipermudahkan segalanya...InsyaAllah....



Cuma...



situasi sy di ZS sekarang... i LOVE MY JOB.. so much... tapi.. peluang untuk mengubah masa depan telah ada didepan mata.... ia dipanggil peluang pakej dengan cabaran yang menanti dihadapan... samada seperti yang diinginkan atau disebaliknya....


Owh..yang tidak nampak itulah yang menghantui saya... apa nasib saya selepas itu JIKA.. cadangan itu memerlukan khidmat saya di sana ...( nightmare!!!) ...

Puas jugak saya... hurmmm (belum puas lagi sebernarnya...) huh! sudah habis setiap sudut saya tenung..pandang...korek-korek..untuk mencari yang positif..tuk naikkan balik semangat yang hampir hilang ni...owhhh no.... dan cuba sedaya upaya tuk terima.... tapi... kenapa mesti dia...!!!

ok..ok..ok.. cool.. pelase..be cool.. benda tak final lagi... yes betul! tak final.. tapi rasa macam semangat merudum bila terasa macam buat kesilapan besar.. hanya sebab tidak bisa menyuarakan suara demokrasi...iaitu menyatakan TIDAK..!!! .. naper ek..susah benor nak cakap taknak..... politik ada kisah semua tu..???? huh...(mengeluh lagi)...

tengah duduk dendiam... tetiba teringat jalan cerita sy sepanjang berada kat sini... Alhamdulillah semua berjalan lancar... cuma terfikir 1 perkara....bermula saya diterima masuk.. hanya seminggu kemudian saya sudah berhadapan dengan opismate yang kebetulan mempunyai masalah keluarga.. dan kerap absent keje.. series..??? baru start seminggu... terkontang kanting tak tau benda.. tapi akhirnya...Alhamdulillah lagi.. itu buat saya berdiakari untuk belajar sesuatu memperbaiki mutu perkidmatan pelanggan ditempat itu... perkara itu berlarutan... walaupun sy sudah dipindahkan ditempat lain.. tapi masih bersangkutan dengan orang-orang seperti itu...
Memula memang sudah stresss tahap gaban...!!! entah bila waktunya perasaan kemanusian itu menebal didalam hati... untuk sentiasa pikir positif..pasal masalah mereka.. iiyelaaa.hari ni hari mereka bermasalah... sy perlu memahami mereka.. tapi mereka pernah faham sy..?? ( diorang kata...ada aku kesah...??? ) hurm.... bila la korang nk berubah....

sampai hari ini... kenapa saya mesti dikaitkan dengan orang2 yang mempunyai masalah peribadi yang di bawa ke tempat mencari rezeki.. dan tempiasnya... akakkkkkk jugak yang rasa.. kenapa weiiii????

Ya Allah... bantulah hambamu ini untuk terus kekal berjiwa kemanusiaan..dan berfikir yang baik-baik aja tentang mereka... walhal..didalam hati... owwhhhh...... dugaan.... (pejam mata sambil beristighfar..... menahan air mata...)

Mudah-mudahan peluang yang ada didepan mata itu...boleh mengubah nasib sy dimasa depan kepada yang LEBIH BAIK...

dan hanya.....

mereka yang mampu mengubahnya......................

Tak bole tido..????

Assalamualaikum....

Syukur masih diberi kesempatan untuk menjalani kehidupan hari ini...Syukur Alhamdulillah....

semalam..... tak tahulah kenapa start pukul 2.30 pagi sampailah dekat pukul 5.30 kot..mata bulat sangat tak bole tido..? bukan sebab baby movement in my womb .. tapi...entah lah napa..apa yang mengganggu fikiran pon tak tau....

sepanjang 2.30-5.30 pagi tu.. dok terkebil-kebil...belek muka en. suami... hahahaha tak de keje...

bila dah layan mengantuk.... terlajak pulak nak bangun pagi...eeeee...punca btol la...!!

Sunday, May 22, 2011

BERTUKAR..!!!

rasa macam nak bertukar layout la.. macam dah bosan jer pakai yang ni...
rasa macam nak warna warni pulaksss...ahaksss....
mood gatai....sebab tgh bocan.. FB kena block!
saper lah penyumbang terbesar FB kena block kat opis ni... errghhhhh....cit!

Monday, May 9, 2011

3rd Anniversary

Assalamualaikum....


Syukur Alhamdulillah..... 10.5 2011 adalah ulang tahun perkahwinan kami yang ke-3 ...

hihihi...tapi khilaf saya....saya bole terlupa pulak... lepas lunch... teman sepejabat remind saya dengan ucapan anniversary...hahhahaha..rasa bersalah pulak kat en suami.... setelah melihat postnyer dalam FB....

sebanarnyer...ari tu terprepare wish in advance... sbb ...errr..atas sebab sebab tertentu... sampai masa.... terlupa ingatan pulak...alahai...bayuuuu...

ok lah... lain-lain ucapan..saya wish kat en. suami..secara live jer kat umah..lebih MESREEEE... hahhahaha....

Doakan kebahagian rumah tangga kami... kekal hingga ke akhir hayat..dunia dan Akhirat.. begitu jugak kalian yang mendoakan kami.... Amin...

Thursday, April 28, 2011

Meaning of 3 P in my WORKING life..

Assalamualaikum...

Sudah jumaat...sangat indah hari ni kerana, pepagi kita telah dihujani dengan hujan rahmat membasahi bumi...Alhamdulillah...

Semalam menjalani kehidapan kerja seperti biasa.. cuma ada sedikit penambahan kerja yang walaupun dipandang sikit..tapi peritnya cukup dalam sehingga menggoyahkan 3P yang saya semat elok dalam diri setelah mengalami kemurungan emosi...

Apa itu 3P?
ah...takde pape pon..cuma saya gunakan perkara itu sebagai moto saya agar tidak down sgt bila berhadapan dengan kerja-kerja yang sukar mahupun berhadapan dengan manusia-manusia yang mungkin kurang membantu dalam perkembangan ke arah kehiduan yang sihat..muahahhaha... macam ape entah..

3P dalam hidup saya buat masa ini ialah

1) POSITIVE 2) Professionalism 3) PEACE...

Dalam mana pon kita sabar kadang-kadang ada juga batasnya kan.. tapi tidak tahu kenapa kali ni penatnya terasa sgt sampai terasa nak bertukar menjadi orang lain... huh..sgt sukar... tapi alhamdulillah... perkara itu dilalui juga.. cuma impactnya...saya sendiri yang rasa.. orang lain... they can give me ..moral support... biasalah dalam kerja kena ada sikap professional.. walaupon tidak se-pro mana... perlu juga saya menjaga hungan sesama rakan sekerja.....

Sikap positif tu sejak akhir-akhir ni tercabar pulak...saya tidak tahu kenapa? mungkin kah ini namanya pembawakan?? tidak mungkin...tapi tekanan kerja yang tiada kerjasama kot..atau.. mungkin itu perkara mudah bagi mereka.. tapi bukan saya??? owhh..kenapa saya perlu beratkan kepala dengan maslah enteng seperti itu.... mungkin ada sebab lain...

tapi series...kalau saya amalkan bebetul 3P tu.. Peace..adalah habuannya... anda akan gelak sentiasa walaupun ada beban besar dibahu anda...

saya pon tidak tahu apa susunan ayat saya diatas ni bagus atau tidak..sememangnya sekarang saya menaip apa yang ada dikepala otak je..tanpa editing...atau rangka karangan yang baik untuk disampaikan disini... yang sebenarnya saya seorang yang tidak ada bakat mengarang... bakat membaca boleh la.....

arrghhhh..saya merepek lagi... ok lah.. mau pergi ke dunia nyata dulu.. daa..

wassalam..

Monday, April 25, 2011

Walaubagaimanapun..perlulah bersyukur

First sekali... sy perlulah bersyukur atas rezeki yang telah diberikan.. Alhamdulillah... walaupun ada perkara yang tidak dijangka berlaku...actually banyak sgt perkara-perkara diluar jangkaan yang memerlukan perbelanjaan yang agak boleh tahan dan tak boleh tahan pon ada..hahha.. tapi syukurlah.. Allah masih memberi jalan keluar untuk semua itu... dan diganti dengan rezeki yang lain....

Dalam situasi untuk meletakkan diri.... seumpama meletakkan diri di atas pagar...hahahha..nak jatuh belah mana??? dua-dua ada pro and cont... walaubagaimanapun, saya harus memilih dan perlu buat pilihan... perlu terus berada di zon selesa ini atau pun... hermmm...arrrgghhhh...

ada sesuatu yang menanti...tapi masih samar-samar lagi... rezeki itu adakah untuk sy ataupun..sebaliknya... tapi saya kena terus percaya la.. rezeki berada dimana-mana... dan Allah SWT itu maha pemurah... cuma saya perlu menerima sesuatu yg baru jer... boleh ker sy ek??? hahahahah.... bolehkan aje....

** lately ni rasa macam nak lepas kan je apa yg terbuku..tak kisah la apa-apa perkara pon...ada sikit yang terlepas... ada jugak yang tak terkeluar langsung.... kadang-kadang macam rugi jer simpan sensorang.. sebab bukan dapat aper pon.. pahala tu mungkin la..itupon kalau dapat.. hahahaha sebb hasil drp kesabaran... itupun kalau bebetol sabar la....hahahahhaa.....

untuk melepaskan semua itu...rasanya perlu mereward diri sendiri la... tapi apa yer... ok.. sy nak berangan dulu... opss..sebelum tu tgh mencari-cari nama baby... ni tak lama je lagi ni..hik hik hik... tak sabar nak jumpa my junior... 1 month to go.... dup dap dup dap... rasanya... baby ni adalah reward yang paling bermakna... dan juga sebagai anugerah yg tak ternilai harganya untuk Anniversary perkahwinan kami yg ke 3... Alhamdulillah...SYUKUR YA ALLAH...

Monday, April 18, 2011

Now Im in 3rd Trimester Preggy..Alhamdulillah

Assalamualaikum... Lama sangat Pn. Bayu tak update blog.. dah bersawang rasanya... banyak sangat ingin dikongsi, tapi kekangan masa tu membantutkan segalanya... Alhamdulillah, memanjat syukur pada Ilahi.. sekarang usia kandungan saya sudah masuk 31 minggu..bersamaan 7 bulan lebih. Semoga baby dalam kandungan saya sihat hendaknya..sehingga dilahirakan dan dibersarkan dengan sempurna...insyaAllah..



Oleh kerana ini adalah anak sulong dan juga merupakan cucu sulong belah keluarga Pn.Bayu.. so pihak keluarga nak buat lah majlis yang dipanggil lenggang perut... saya pon menurut perintah la..janji semua pihak happy.. Gedebak gedebuk...Akhirnya..selesai jugak kenduri iru... saya silap buat budgetting.. arrr... bursttt... budget weii... tapi tak pelah..janji semua cukup...majlis berjalan lancar...syukur sgt... Now, saya dah start kena kira pergerakan pagi setiap hari... hehehhe..rasa seronok pulak buat counting tu... tak lama je lagi.. dah sampai waktu itu... tetibe rasa cam seriau jer...hahahahah...


now Pn. Bayu dgn hubby sedang mencari kelas Antenatal .... untuk persediaan bersalin nanti... ada kata tak perlu....ada yang kata.. menambah ilmu lagik bagus...hehehhe... almaklum anak sulong... tak de pengalaman pon.. and i wish.. i can give birth ...NORMAL..... isyaAllah....


so.. jom usha mana-mana hospital buat kelas ni... rasa macam tak sabar pulak.. hehehe..


ok lah sambung nanti.... see ya.. muahhhh!

Sunday, March 6, 2011

WANITA..... bacalah..

BismillahirRahmanirRahim
Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Buat sahabat-sahabat yang sudah berkahwin atau
bertunang serta yang tiada sebarang hubungan, harap
sampaikanlah artikel ini kpd para wanita...... .

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelakiyang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susubadan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yangdiberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal
daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15.. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan habarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akanmendapat pahala 7tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala80 tahun ibadat.

Pandangan: Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga.

Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan?

Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela.Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketikaini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail.

Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail?
Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman,bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang
tumpul.

Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua,dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup.
Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan,kaki, badan,etc... .


Hadis nabi mengenai wanita.

Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut,
jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

Nilai Seorang wanita solehah

Dibawah ini adalah beberapa petikan hadis yang menyatakan mengenai kelebihan wanita solehah, mudah - mudahan dengan membaca dan menghayati hadis ini akan
memberi kekuatan kepada kita untuk mengamalkan Islam dalam erti kata yang sebenarnya.Insya - ALLAH.

"Empat jenis, siapa yang diberi akan keempat - empat jenis ini beerti dia telah memperolehi sebaik - baik dunia dan akhirat. Iaitu hati yang selalu bersyukur,lidah yang sentiasa berzikir, jiwa yang selalu sabar dengan cubaan dan isteri yang tidak melakukan dosa dan menzalimi suaminya".Ath-Thabrani.

"Tidak perlu lagi seorang mukmin setelah ianya bertakwa kepada ALLAH akan sebaik - baik keperluan baginya selain dari isteri yang solehah. Jika ia
menyuruh isteri mentaatinya. Dan jika dia melihat kepada isterinya, isterinya menyukakan hatinya. Dan jika dia menyumpah memarahi isterinya, isterinya tetap
juga berbuat baik kepada suaminya. Dan jika suaminya tiada dirumah dia menyimpan rahsia dan harta suaminya".Ibnu-majah.

"Janganlah kamu mengahwini wanita kerana paras rupa yang cantik, mungkin paras rupa itu membawa kehancuran, jangan kamu kahwini wanita kerana hartanya
kerana berkemungkinan harta itu membawa kepada kezaliman. Tetapi kahwinlah wanita kerana agamanya,seorang wanita hamba yang hitam yang menghayati agama
sesungguhnya lebih baik"Ibnu - Majah.


** Sumber dikongsi dari e-mail...semoga kita mendapat manfaatnya bersama...renung-renungkan...

Thursday, February 24, 2011

Tanggungjawab kepada ibu bapa anak perempuan tidak kecuali

wahai tuhanku

Wahai Tuhan ku tak layak ke syurga Mu
Namun tak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ampunkan dosa ku terimalah taubat ku
Sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar

Ila hilis tu lilfirdausi ahla
Wala aqwa alnnaril jahim
Fahabblitau batau wafir zunubi
Fainnakarob firul zanbi azim

Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai
Dengan rahmat Mu ampunkan daku Oh Tuhan ku

Wahai Tuhan selamatkan kami ini
Dari segala kejahatan dan kecelakaan

Kami takut kami harap kepada Mu
Suburkanlah cinta kami kepada Mu

Akulah hamba yang mengharap belas dari Mu.....



Tanggungjawab kepada ibu bapa anak perempuan tidak kecuali


MENGHORMATI dan mentaati kedua ibu bapa merupakan tanggungjawab setiap anak tanpa mengira lelaki ataupun perempuan.

Malah, agama Islam sendiri telah menegaskan bahawa anak yang menderhaka, tidak akan mencium bau syurga.

Penasihat Agama Bahagian Kemajuan Masyarakat (Kemas) Nahrawi Marzoki berkata, setiap anak bukan sahaja wajib bertanggungjawab kepada ibu bapanya masing-masing tetapi turut bertanggungjawab terhadap ibu bapa mertua.

Menurutnya, tanggungjawab ini juga tidak terkecuali bagi anak perempuan biarpun mereka telah bersuami dan ini berdasarkan kepada kemampuan masing-masing.

”Antara perkara utama yang ditekankan ialah tanggungjawab anak menghormati ibu bapa dan perlu diingatkan bahawa hubungan anak dengan ibu bapa tidak akan putus sampai kiamat,” katanya ketika menjelaskan mengenai tanggungjawab anak perempuan terhadap ibu bapa kepada Keluarga baru-baru ini.

Beliau berkata, dalam keadaan apa pun seorang anak itu wajib mentaati ibu bapa selagi apa yang disuruh tidak mengingkari perintah Allah.

”Dalam hal ini terdapat perbezaan yang jelas antara menghormati dengan mentaati,” ujarnya.

Menghormati, tegas beliau ialah mempunyai rasa hormat terhadap mereka biar dalam keadaan apa sekali pun. Manakala perkara mentaati pula adalah tertakluk kepada apa yang disuruh oleh kedua ibu bapa. Ia hanya tertakluk kepada perkara yang baik dan tidak menyalahi batas-batas agama.

Sebaliknya jika apa yang disuruh itu bertentangan dengan hukum agama, seseorang anak tidak perlu mentaati dan melakukan apa yang disuruh itu.

Di samping itu, kata Nahrawi adalah menjadi kewajipan setiap anak perempuan untuk menjaga dan memelihara kehormatan ibu bapa mereka.

Beliau menjelaskan, maksud tersebut ialah apa-apa yang hendak dan akan dilakukan jangan sampai menjejaskan nama baik ibu bapa.

”Anak-anak perlu membuat pertimbangan dan penilaian terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu.

”Sebaik-baiknya jangan sampai apa yang kita lakukan itu mendatangkan malu kepada ibu bapa kita sendiri. Ini bukan sahaja dalam soal-soal percakapan tetapi termasuk juga perbuatan dan tindak-tanduk kita seharian,” jelasnya.

Selain itu, tambah beliau menjadi kewajipan juga bagi seorang anak perempuan itu memberi sara hidup kedua-ibu bapanya.

Dalam hal ini katanya, jelas di kalangan masyarakat sejak dahulu hinggalah sekarang, anak perempuan lebih menampakkan jihad mereka untuk menjaga ibu bapa berbanding anak lelaki.

”Perkara ini sebenarnya menggambarkan antara ciri-ciri anak perempuan yang solehah. Ini amat baik sekali kerana anak yang solehah merupakan aset amat berharga bagi ibu bapa dan boleh memberikan manfaat yang amat besar kepada mereka apabila mereka di alam akhirat nanti,” tambahnya.

Beliau memetik satu hadis daripada Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Muslim yang bermaksud.

”Sesiapa yang membesarkan anak perempuan, sehingga menjadi solehah, meletakkan ibu bapa itu ke dalam syurga.

Selain itu, katanya turut menjadi kewajipan bagi seorang anak itu juga ialah mendoakan kedua ibu bapanya.

”Salah satu daripada empat perkara besar yang diterima pahalanya oleh Allah s.w.t. selepas kematian seseorang itu ialah doa anak yang soleh,” katanya.

Selain itu turut mendoakan kesejahteraan ibu bapa semasa di dunia dan akhirat, doa agar dilindungi ibu bapa daripada azab neraka dan mendoakan ibu bapa agar mereka ditempatkan dalam golongan yang soleh.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai keutamaan yang perlu diberikan oleh seorang wanita antara suami dan kedua ibu bapanya, beliau memberitahu bahawa tidak ada dalil konkrit yang membuktikan bahawa syurga seseorang isteri itu terletak di telapak kaki suami.

Namun katanya, ketaatan seorang isteri terhadap suami merupakan salah satu tiket yang membolehkan dan memudahkan seseorang isteri itu untuk masuk syurga.

Dalam hal ini katanya, apa juga perkara yang dilakukan oleh isteri perlu mendapat keizinan dan keredhaan suami.

”Dalam keadaan ini si suami harus memahami dan mengingati bahawa sebagai seorang isteri, selain kewajipan mereka mentaati dan menghormati suami, mereka juga wajib menghormati dan mentaati ibu bapa mereka sendiri,” tegas beliau.

Selain daripada itu, menurut beliau anak perempuan juga wajib berbakti kepada kedua ibu bapa mereka.

”Sekiranya si ibu meninggal dunia, bukan sahaja anak perempuan itu harus memandikan mayat ibu mereka sendiri, tetapi juga mereka wajib mengkhatamkan Quran dan mengerjakan umrah dan haji bagi kedua ibu bapa mereka jika mereka tidak sempat menunaikan perkara tersebut semasa hayat mereka,” katanya.

Tambahnya lagi, anak juga berkewajipan melangsaikan mana-mana hutang kedua ibu bapanya yang telah meninggal dunia jika ia tidak sempat atau masih belum diselesaikan.

Menurut Nahrawi, anak perlu mengutamakan kedua ibu bapa kerana salah satu cara untuk mencapai kegemilangan dalam kehidupan dunia dan akhirat ialah melakukan sesuatu atau berbuat baik terhadap ibu bapa mereka sama ada semasa hidup mahupun sesudah mereka meninggal dunia.


**sumber:

http://www.digitalislamiclibrary.com/user_contentdetail.asp?id=1021&mmid=944&lang=1

Wednesday, February 23, 2011

10 waktu yang paling sesuai atau waktu yang paling mustajab untuk kita berdoa

Berikut ini saya kongsikan info mengenai 10 waktu yang paling sesuai atau waktu yang paling mustajab untuk kita berdoa.

Mudah-mudahan, bila kita berdoa waktu yang mustajab ini, doa kita akan mudah di makbul kan oleh Allah Ta’ala. InsyaAllah.
10 Waktu Mustajab Untuk Berdoa

1. Ketika hujan.

2. Hendak memulakan solat dan selepas solat.

3. Ketika menghadapi musuh dalam peperangan.


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Berdoalah saat doa itu diperkenankan Allah iaitu pada saat bertemu tentera-tentera (berperang), ketika hendak mendirikan sembahyang dan ketika turunnya hujan.”

(Hadis mursal yang diriwayatkan oleh Imam al-Nawawi dalam Kitab al-Azkar)


4. Antara azan dan iqamat.


Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

“Tidak ditolak doa yang dimohonkan antara azan dan iqamat.” (Riwayat al-Tirmizi)


5. Ketika iktidal yang akhir dalam solat.

6. Ketika sujud dalam solat.

7. Ketika khatam al-Quran (30 juzuk).

8. Sepanjang malam, terutamanya pada sepertiga yang akhir dan pada waktu sahur.

9. Sepanjang hari Jumaat.

Kerana mengharapkan bertemu dengan saat ijabah (saat diperkenankan doa) yang terletak antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat.

10. Antara waktu Zuhur dan Asar dan antara Asar dan Maghrib.



Sumber : Ustaz Zahazan (diperolehi menuri e-mail information yang sangat bagus...InsyaAllah)

Sekian, semoga ada manfaatnya. :)

First Baby stuff...

Assalamualaikum...

ini adalah barangan baby yang pertama saya beli.. sebab saya dapat murah.. tak sure la ada murah lagi atau tidak.. dan mungkin saya rasakan ia salah 1 keperluan yang perlu ada.. so p.k punya p.k .. saya rasa beli je la.. kalau tak terpakai.. mungkin leh let go balik.. Tapi mustahil.....!! hahahhahah.. mesti pakai punya laa... dan saya rasa saya perlu serius untuk survey barang-barang baby yang lain.. bila waktu memadai untuk membuat pelaburan itu... hanya terus grab saja... tak rugi kot buat survey dulu.. bagus juga untuk buat compare harga dan kelebihan atau kekurangan sesuatu produk tersebut.... tapi yang buat saya pening kepala.. saya ni asyik dok usha baby stuff yang warna pink je.. hadooohaiiii... gender baby pon saya blom tau... hihihihi..

so ini lah barang pertama yang saya beli....





Thursday, February 17, 2011

Healthy "fast foods" VS Foods to avoid

Healthy "fast foods"


1. Fruit

Grab an apple, banana, pear, orange, or another favorite fruit. Or if you prefer, try those handy little 4-ounce fruit cups, which count as one serving toward your daily recommendation for fruits and vegetables during pregnancy. Choose varieties packed in their own juice rather than in sugary syrup.

Find out why fruit is one of our ten best foods for pregnancy.


2. Raisins

A small (1 1/2-ounce) box provides a little boost of fiber, iron, and potassium while satisfying a sweet tooth.

3. Yogurt

One 6-ounce container of this classic nutritious-and-convenient food can provide 25 percent of your daily calcium requirement, as well as protein and several necessary vitamins and minerals. If the label says "live and active cultures," you'll also get the benefit of probiotics – helpful bacteria that aid digestion and protect your digestive tract.

Find out why Greek yogurt is one of our ten best foods for pregnancy.


4. Make-it-yourself trail mix

Add a cup of whole grain cereal to a handful of your favorite dried fruits and nuts (try dried cherries and almonds, or dried cranberries and walnuts). Keep it in a resealable bag in your desk or car for a handy, crunchy snack.

Find out why walnuts are one of our ten best foods for pregnancy.


5. Salad bar

Some fast-food restaurants and many grocery stores have salad bars where you can serve yourself practically a whole day's worth of fruits and vegetables. Load up on spinach, carrots, tomatoes, celery, cucumbers, and zucchini. Add nuts, chickpeas, and kidney beans for a protein boost, and top with raisins for iron, fiber, and potassium.

Find out why dark, leafy greens are one of our ten best foods for pregnancy.


6. Baby carrots

Carrots are full of vitamin A and fiber, and you can find them in single-serving bags. Dip them in hummus or yogurt for an extra dose of nutrition or add a dab of salad dressing for flavor. Look for other prewashed veggies like broccoli, cauliflower, and spinach to make a quick dinnertime stir-fry.

7. String cheese

If you don't know about string cheese now, just wait until your baby is a toddler – this food is likely to become a favorite snack. Low-fat mozzarella sticks are full of calcium, and one stick provides the same amount of protein as an 8-ounce glass of milk.

8. Orange juice fortified with calcium and vitamin D

Just half a cup provides half the daily requirement of vitamin C and about 15 percent of your calcium needs. Grab a juice box (check the labels for maximum fortification) when you're on the go.

9. Whole grain cereal or instant oatmeal

Stash a few single-serving packages in your desk at work for a quick, filling snack. Almost all breakfast cereal is now fortified with essential vitamins and minerals, including folic acid.

10. Fat-free or low-fat cottage cheese

Cottage cheese is a good source of protein and a fair source of calcium. Look for single-serving containers in the dairy section of most grocery stores. Top with fruit or throw in a handful of nuts and dried fruit to make things more interesting.

Foods to avoid

1. Packaged ramen noodles

Read the label: These quick-cooking noodles are packed with salt, fat, and little else.

2. Soda

If you fill up on empty calories and sugar, you won't have any room for more nutritious drinks. Low-fat milk, water, and juice are better choices.

3. Shelf-stable commercial lunches

Sure, they're a quick fix for hunger pangs, but preservatives, salt, and fat make most of them a poor choice. There are some okay packaged lunch options out there, though, so check the labels!

4. Too many frozen prepared meals

There are some good choices out there, but many have astronomical amounts of salt and fat. Instead, pop a potato in the microwave, then top it with cheese and steamed broccoli for a fast, healthy meal. If you can't avoid the occasional frozen meal, look for organic brands that are low in salt and fat.

5. Iceberg lettuce

When it comes to lettuce, choose greens, such as romaine, that are full of fiber, A and C vitamins, folic acid, calcium, and potassium. Iceberg lettuce has only trace amounts of these nutrients.


** Sumber: BabyCenter