Thursday, December 5, 2013

New Routine with no break time..

Assalamualaikum, Salam Jumaat semua...

Ya Allah...rindunya dengan blog sendiri..
Macam jauhhhh sangat nak login ke dalam blog sendiri...
Macam susah je nak menjengah blog sendiri.....

Walhal... hari-hari ngadap pc...
Tapi hanya sempat tengok logo oren putih je...
Harus mendahului amanah dan tugas yang diberi...

Itulah namanya..dekat tapi jauh..hehehehhe...

Kalau dulu, masih sempat untuk mencatat sesuatu di sini...
walaupun ia waktu makan tengah hari....

Tapi sekarang waktu makan tengah hari saya di isi untuk tugasan rasmi....
Alhamdulillah.... Syukur atas tenaga yang diberi...

Makan-tetap- makan...
tapi waktu kadang-kadang telajak habis....
Tapi takpa..janji sempat makan...

Tahun ni tak sempat nak cari something untuk diri sendiri..
Hari tu ada aim..satu cincin ni..sangat cantik...
Bila hilang fokus... lupa begitu sahaja. cis!

Macam-macam hal berlaku sepanjang PB dilanda kesibukan duniawi...
banyak benda nak di share..tapi tidak ada kesempatan...
Barangkali ada hikmah di sebalik semua ini...

Ada cerita gembira...
Ada cerita mendatar...
Ada cerita sedih.... apabila kehilangan seorang kenalan..

Itulah warna warni kehidupan saya.....
nampak macam merapukan.??...
menaip selaju yang boleh...
agegegege...

Semoga semuanya berjalan lancar...............amin

Friday, September 27, 2013

entry singgah sebentar di blog sendiri...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.... dah bertambah lagi 1 angka pada usia PB.... Syukur masih diberi kesihatan dan kesempatan bernafas dibumiNYA.

Ini entri singgah je, tapi rasa nak type panjang lebar...(rasa je..hahhaa)  banyak benda nak cerita..tapi tak sempat...
Bahan dah ada tapi tak sempat buat pape...tak sempat..tak sempat..tak sempat...grrrrr

Memang giler sibuk!... orang giler pon boleh relax... hahahahha..

Bulan ni memang super sibuk sebab setiap minggu ada program...
Ni 3 minggu strait keje... dan hari ni. akceli sejak kelmarin...kena attend conference di pwtc pulak..sambung raptai konvo...pastu sambung konvo pulak...huhuhu... tukar work station kat pwtc je laaaaa...
Lastweek,  2 week berturut-turut  berulang ke perak.... ada program...walaaaaaweiiii


ok times up menyinggah... >_<

Monday, September 16, 2013

KUATKAN IMAN, BILA BERJUMPA ORANG SEBEGINI....

Assalamualaikum,

Tadi masa mendengar/tengok ceramah dari UAI di youtube...sesambil tu juga terajin baca komen-komen dari penonton video yang sama....

Perghh..terjumpa pula komen-komen dari sorang ini..
Tidak pastilah siapa dia.
Cuma nasihat aku, kalau kita mahu berdebat dengan orang seumpama ini, perlu ada akal (waras), ilmu dan bukti (Al-Quran dan Hadith ) bagi menyokong pendirian kita... Kerana orang-orang macam dalam (kotak merah) tu yang boleh memesongkan iman dan akidah kita. 


Iman perlu kukuh.!.kalau rapuh...hah memang kelaut sama cam si Pedang Pejuang tu... ok! ok ! aku takde hak nak judge orang..sory..sory sangat.
So,takmoh komen banyak... cer korang pikir dan apa korang kata tentang si Pedang Pejuang tu...
Aku bukan la ustazah... ilmu pun bukan banyak mana.. tapi aku TETAP berpegang pada AHLI SUNNAH WAL JAMAAH...

Apakah AHLI SUNNAH WAL JAMAAH...?? or meh click SINI ..baca sampai habis ye..baru paham.
Semoga kita sentiasa mendapat keberkatan dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT. 
Amin Ya Rabbal Alamanin....



Wednesday, September 11, 2013

Sentap jiwa jugak lagu ni!


  Aku tahu ini semua tak adilAku tahu ini sudah terjadiMau bilang apa aku pun tak sanggupAir mata pun tak lagi mau menetes
Alasannya seringkali ku dengarAlasannya seringkali kau ucapKau dengannya seakan ku tak tahuSandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku
Jujurlah sayang aku tak mengapaBiar semua jelas telah berbedaJika nanti aku yang harus pergiKu terima walau sakit hati
Mungkin ini jalan yang engkau mauMungkin ini jalan yang kau inginkanKau dengannya seakan ku tak tahuSandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu
Jujurlah sayang aku tak mengapaBiar semua jelas telah berbedaJika nanti aku yang harus pergiKu terima walau sakit hati
Jujurlah sayang aku tak mengapaBiar semua jelas telah berbedaJika nanti aku yang harus pergiKu terima walau sakit hati Ku terima walau sakit hati  ** memula dengar..pesal lagu ni macam baca surat je...hahahha...pastu leh tangkap leleh babe. kahkahkah..hati kaca tol.. :P

Tuesday, September 10, 2013

Dah keluar dah!

Assalamualaikum....

Disebabkan hari itu tidak dapat tidur dan rehat secukupnya...
Maka, sekarang..berlumba..lumba jerawat nak timbul kat muka...
ishhh....tak mo..tak moh...hhahhahahaha sakit woiii....



Wahai jerawat sekalian...tak moh la timbul eh...
Saya dah try cover balik tido dan rehat yang tak cukup tu...
tak moh la timbullll pelisssss.....

Satu yang dah terkeluaq kat pipi ni..cepat la susut kay...sakit tau!

>_<

Friday, September 6, 2013

tak tido!

Assalamuaaikum..

Sangat terabai blog PB minggu ni...
PB sangat bz tahap maksima dari sebelum ini....

Just imagine, dalam tempoh 48 hours... PB hanya tido 2 jam sahaja pada malam yang pertama.. next day..memang tidak tidur langsung.....!


Kenapa tidak tido?
PB perlu siapkan amanah dan tugas yang diberikan... pada asalnya ini dibawah tanggungjawab orang lain... tapi sekarang dibawah usahasama....huhu

PB tidak pernah stress macam ni... dulu, time study pon..at least dapat nap sejam dua... kira ok lah tu dapat recharge tenaga.

Untuk hal ini..PB sampai tidak tido langsung! ish ish ish..dugaan..
Dalam pada mengadap semua ini...PB masih mencari kekuatan untuk sentiasa berfikir postif..tapi den ni manusia biasa..ada perasaan juga...sedih...marah..geram...errrk
untuk menyiapkan hal  yang ini..yang lain agak terabai....

Perlu diteruskan?
atau perlu pertimbangan semula?

Agak terkilan dengan sikap mereka yang.......ish..tak tahu la nak cakap apa.
Den bukan nak mengeluh apa yang den dapat...tapi den agak kesal dengan orang ..errkkk.. entah lah... nak cakap kat sini kang jadi luahan perasaan sepenuhnya.. ada pulak saah faham... :p

Bertabahlah wahai hati...perasaan...badan... dan otak...
Mengenang ayat ini..sebagai sumber motivasi postif den...ayatnya lebih kurang gini..
"bekerjalah seumpama bergaji 10k... walau yang diterima hanya 10% dari itu..
kerana yang 90% lagi tu mungkin Allah SWT akan beri dalam bentuk atau nikmat yang lain, contohnya..kesihatan..kebahagiaan..ketenangan.&.etc


huhu...
kan best kalau semua pihak bagi komitmen yang bersungguh-sungguh... mesti banyak hal yang negatif boleh dieelakkan...tiada lagi kelambatan..tiada lagi pengambil kesempatan.... pihak ke 3 pon boleh ikut arahan... DAN.... tak payah den bawak baik keje kat umah, sampai tak tido malam! 0_o

hahahahah...
ok .lega dah..dapat luahkan sikit.. :P
Maafkan den yo.

Assalamuaaikum.




Sunday, August 25, 2013

Perkara yang boleh hilangkan stress!

Assalamualaikum,

Just nak kongsi dengan uolls....
Dulu PB pernah ada pengalaman mengajar... Cikgu sekolah rendah...
Anak murid pon comel..comel belaka....
PB mengajar subject Bahasa Melayu dan menjadi cikgu muzik....
Anak-anak Murid PB terdiri daripada pelajar darjah 1 hingga darjah 3...
Seronok mengajar anak-anak ni sebenarnya...walaupun kekadang stress tidak boleh dielakkan..
Know what ?... kadang-kadang mengambil masa berhari-hari hanya nak betulkan sebutan "Air" bukan "Aiyer" atau "Ayer".... nama pon budak kan ?! hihihihi...
Dalam stress mengajar..kekadang hilang bila time menanda buku..
Korang mungkin pernah terbaca kat mana-mana posting pasal soalan dan jawapan pelajar-pelajar ni kan...
Jawapan yang pelik-pelik mengikut logik fikiran anak-anak..? memang tergelak sensorang... Tapi harus dibetulkan.
Ada juga yang buat PB tergelak besar..bila tengah tanda buku anak murid..yang melukis kononya seekor burung... tapi ada 4 kaki...dan ada gigi besar-besar....
HAHAHAHAHAH................memang hilang stress...
itu kisah dulu....

Sekarang....
PB bukan lah tenaga pengajar......
PB diberi tanggungjawab dalam menjaga projek / kajian pelajar undergraduate....
Memang kebanyakkannya pelajar akan cari PB untuk refer macam-macam mengenai perihal projek ni.
Stress?? tipu kalau takde... tapi.... hari-hari  doa pada ALLAH..agar dipermudahkan segalanya.
Dan PB percaya, Buat baik pada orang...kita juga akan mendapat perkara yang sama. In Shaa Allah.
Macam-macam ragam pelajar yang ditemui... lebih-lebih lagi pelajar tergolong dalam pelbagai peringkat, jantina dan umur...
Ada yang nak tangguh...merayu rayu nak tangguh... tak paham prosedur... salah format... keep on calling hanya nak tanya perkara remeh (bagi kita laa)
Tapi segala stress hilang kalau kita bantu dia sehingga faham... Bantu dia menjawab soalan...bantu yang termampu...walaupun sesibuk mana kerja kita...tapi bukan berdiam diri ye..
Dan rasa stress dengan soalan yang sama hari-hari hilang bila.... pelajar-pelajar ni hargai bantuan kita yang sedikit itu dengan ucapan terima kasih.... Pastu kita juga akan rasa syukur sebab dapat bantu pelajar tersebut menghabiskan projek mereka...tanpa perlu penangguhan.... kan bestt....

Kat sini ada beberpa print skirn karenah pelajar-pelajar ini menerusi e-mail... tak boleh tunjuk semua...nak gali bali pon agak malas...banyak sangat... hehehehe..


Apa-apa pun.... setiap apa yang dilakukan adalah kerana Allah Ta'ala... Amin







Wednesday, August 21, 2013

Cerita Raya si PB.....

Assalamualaikum.....

Salam Aidilfitri maaf zahir dan batin buat semua rakan-rakan blogger Puan Bayu dan juga kepada silent reader juge ye...

Raya sakan PB kan !.... entri PB raya pon takde yang dihapdet.....kesian....

PB tak berkesempatan nk update blog kesayangan ni... sebab berada di kampung en. hubby....

Mana Gambar Raya????

kikikiki.... entahlah kenapa... PB takde langsung sanp gambar kami sekeluarga..ataupun keluarga besar.. ada pon kami tiga beranak sebab layankan Almas buat muka comel dan giomy katenye(itupun dalam kereta selepas solat sunat aidilfitri)....Tapi agak tidak senonoh pula kalau nk upload disini...malu pon ada...hahahaha....mana taknye...layankan Almas buat segala mimik muka....kah kah Kah...

tapi tak pelah...entri kali ni PB update gambar yang diambil semasa hari raya..... tapi korang jangan gelak la tau! sebab bukan gambar muka PB and famili pon...hahaha... jom layan je lah...!

Tak tahaulah kenapa....asal berkesempatan balik kampung...confirm singgah ke kedai kain J**** ..walhal..kat kl ni..punya la besaq...tapi percaya atau tidak... memang sangat jarang untuk singgah..apatah lagi bertujuan untuk membeli belah kain di situ....sadis! hahahahaha... 
Ada sorang member opis pasan..katenye..pesal ko balik kampung je..kompon kain ko borong!.. 
err...a'ah ek.. memang akan lebih dari 3 pasang... (now kat rumah lebih dari 10 pasang kain cotton..yang belum dihantar untuk dijadikan baju)...0_o PB ni peminat kain cotton tegar! hahahaha


Terperanjat dengan ini..ingat sepit rambut warna warni...rupanya kuih raya dari SIL... kuih lidah kucing namanya..sedap tu sedap..crunchy ...tapi warna warni sangat....takut nak makan banyak.

Haaa..... ini hasil tuaian dihari raya dari tanaman MIL & SIL dibelakang rumah.ini baru sebahagian...banyak lagi yang sedang berputik...syokkknyaa makan pelam muda!...

Ini pula bertandang raya ke rumah keluarga biras PB... first time raya makan manisan seperti ini..PAVLOVA... kau ada?! hahaha.... selain kuih muih ...durian kampung juga menjadi menu hidangan waktu itu... tiada rendang..tiada lemang..tiada ketupat...sangat memberi pengalaman yang agak berbeza dari biasa... sedap giler pavlova ni...nyummmm!


Haaaaa! .... semuanya berlaku dikampung belah suami.... sambil beraya...sambil memborong tupperware...hambikkk kau  !..bawak balik 1 kotak besar hasil tuaian disana.... ini hasil tuaian PB, MIL dan Biras.... giler betul  kitorang bila datang kedai ni...memang tak boleh kawal.....dari hanya nk beli balang kuih raya dalam 4 balang gitu....terus bawak balik 1 kotak pelbagai jenis bekas kedap udara....fengsaannn acikkk..... :P

Itulah cerita raya PB...selain dari aktiviti raya kunjung mengunjung rumah sanak saudara...
Ada juga aktiviti yang terpaksa ditangguh, PB and en. Hubby pon terpaksa tinggal lama sikit kat kampung kerana pada hari raya ke 7/8 gitu..salah sorang saudara belah en. hubby meninggal dunia....
DaripadaNYA kita datang..KepadaNYA kita kembali..Al-fatihah.


Sunday, August 18, 2013

Sakit mental atau dadah atau ajaran sesat?


Kuala Lumpur: Lelaki yang tergamak menyembelih anak sendiri sebelum menghirup darahnya dipercayai mempunyai masalah psikiatri serius dan kronik.
Pakar Perunding Kanan Psikiatri Universiti Teknologi MARA (UiTM) Prof Dr Osman Che Bakar berkata, kes pembunuhan seperti itu lebih merujuk kepada masalah dalaman iaitu mental pelaku yang boleh dipengaruhi faktor delusi atau sesuatu kepercayaan.

“Ada kemungkinan individu itu tidak mendapat rawatan psikiatri dengan betul atau tidak mengambil ubat untuk mengawal diri daripada melakukan perbuatan kejam ini,” katanya.
Menurutnya, mereka yang mempunyai masalah psikiatri kronik mempunyai anggapan dan fahaman tidak logik hingga mempercayai sesuatu yang bukan realiti.

“Ketika dia melakukan perbuatan menyembelih itu, dia percaya tindakannya mahu menyelamatkan diri dan anggota keluarga lain.

“Malah, dia percaya mangsa yang dibunuh itu bukan anaknya tetapi syaitan yang menyerupai,” katanya ketika dihubungi.
Katanya, faktor halusinasi juga boleh mempengaruhi pelaku apabila mendakwa mampu mendengar suara seseorang yang menyuruhnya mengambil tindakan sedemikian malah kejam.

“Wujud juga sesetengah kes bunuh akibat pengaruh dadah hingga tidak dapat mengawal diri secara normal,” katanya.
Beliau mengulas laporan Harian Metro kelmarin mengenai seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang meninggal dunia selepas disembelih bapa kandungnya di rumah datuk kanak-kanak itu di Kampung Epil, Jalan Kastam Baru, Lahad Datu, Sabah.

Datuk mangsa, Imam Nasir, 58, berkata, cucunya dibunuh ketika menonton televisyen dan bapa mangsa menghirup darah anak bongsunya itu dipercayai sebagai amalan ilmu hitam untuk menjadi kebal.


 ** p/s:: apapun alasan dan sebabnya.... kukuhkanlah iman kita sebaik mungkin..kerana itu senjata untuk memerangi perkara seumpama diatas.... mengelak lebik baik dari mengubati...tapi segala yang baik datang dari Allah yang buruk datang dan puncanya dari kita sendiri... semoga jadi iktibar buat kita.
-sumber harian metro

Tuesday, August 6, 2013

MAAF ZAHIR DAN BATIN




Assalamualaikum


MAAF ZAHIR BATIN buat semua kawan-kawan dan saundara mara.

Sekali lagi maaf sedalam-dalamnya dari hati saya dan keluarga atas segala keterlanjuran kata-kata/penulisan dan perbuatan yang sengaja dan tidak disengajakan mahupun dalam gurauan, andai ada yang terguris atau terasa hati.. sooo sorry..

Semoga semua ibadah dan amalan kita diterima oleh-NYA lebih-lebih lagi yang "exclusive" di bulan Ramdhan  :) ...

Yang otw balik kampung atau akan balik kampung..safety first ok.! kunci pintu rumah, tutup gas, tutup elektrik,bawak kereta elok-elok....ingatlah orang yang tersayang!

Selamat Tinggal Ramadhan..semoga Allah pertemukan kita lagi untuk Ramadhan yang akan datang... amin...

Selamat datang Syawal....semoga semuanya dipermudahkan....

SELAMAT HARI RAYA...




Hari ini last day Ramadhan, Esok First day of Syawal...

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan untuk hari yang ke-29 dan hari ini adalah hari terakhir dalam bulan pesta ibadat. 
Puan Bayu rasa sedih sangat laa... tak penah rasa sedih macam ni...untuk tinggalkan Ramadhan....
Bertambah sedih pulak, PB dapat cuti wajib puasa di hujung-hujung Ramadhan ni.....
Pastu.....tak tahu la kenapa badan ni rasa lettiiiihhhhhh sangat.....
dan semalam termiss untuk Qiam bagi malam terakhir Ramadhan...... tak tau pesal boleh tido tak sedar diri.... masa bangun pagi tadi pon rasa berat sangat mata dan kepala ni....
Redha je la, mungkin Allah nak PB rehat sebab terlampau penat... dan Syukur Allah bagi PB peluang untuk Qiam..lebih-lebih lagi pada 10 malam terakhir ini...kecuali semalam.. :(

 Tq- Encik google for this pic

Bila PB on FB dan BW kejap kat blog kawan-kawan...rata-rata semua dah bersedia untuk esok....bersedia untuk menyambut Syawal. Ucapan maaf dan raya juga berjela..jela....

How about u PB??

Sambutan syawal kali ini..PB rasa macam lain sikit....kalau cerita bab persediaan...memang PB agak kelam kabut...dan serabut...!

Cuma yang jadi penyelamat kat sini, Baju raya yang sedondon dah settle di jahit jadi baju...Syukur sangat MIL dapat jahitkan baju kami anak-beranak...Especially baju melayu en. hubby.... bukan senang nak tempah kat orang lain...hihihi
PB rasa, tahun ini, PB tak penah peruntukkan 1 hari untuk pergi membeli belah untuk persediaan raya.....(sebab tu kelam kabut kot)
Bukan taknk prepare ....tapi disebabkan MASA dan keadaan.
Mujurlah ada peluang waktu lunch, balik keje..time bebuka kat luar kejap... dapatlah sambar sehelai 2 baju Almas dan baju en. Hubby, itu baju je, eksesori memang takde laa.... kasut Almas pon nasib baik nenek tolong belikan....hahahaha terima kasih Bonda.
Baju kurung PB dah siapkan..? tapi tudung pon men hentam je amik..kena ke tak kena ke.?..or kena gelak ke-hannntam saja la labu....hahahahhaa!!!!
Sedikit yang agak sadis....duit rayo memang tak sompek nk tuko.... ambik yo la note yang comot-comot janji ada nilai...kalau tak mao..meh kasi balik kat den...hahaha..
bekas kuih raya pon tak beli lagi....nak beli yang plastik je..sebab Almas kan dah sangat aktif.. balang kaca simpan je dulu..... 
huhu..esok raya ni....

Sebab tu sedih kot nk tinggalkan Ramdhan..... mood raya pon masih dicari-cari....  (maybe mood raya ada kat jalan TAR kot...hahahahahhahaha.....sejaharah siot, tak jejak kaki kat sana..limit pon singgah sogo je)

haddoiiilaaa.....
 

Tuesday, July 30, 2013

[Tazkirah] Lailatul Qadar by Ustaz Don




Assalamualaikum....

Siapa yang inginkan tazkirah penuh yang disampaikan oleh Ustaz Don ..seperti entri Puan Bayu semalam..atau boleh baca SINI ... 

Ha...meh sini tengok tazkirah penuh kat video ni yer..

Selamat menonton sambil renung-renungkan..dan Selamat beramal....

Video ini agak panjang ye..so korang loading la dulu sampai abes...pastu play semua agar dapat tengok dan dengar isi-isi tazkirah sebagai peringatan dan panduan....





Kalau dah tengok tinggalkan lah sikit komen... tapi tak paksa pon.....   :P hihihi... TQ....

Monday, July 29, 2013

Subhaanallah.. hebat ciptaan-NYA ...


Assalamualaikum,

Semalam dapat mendengar tazkirah Ustaz Don.... Allahmdulillah dapat tengok ustaz...dan dengar tazkirahnya secara live...Alhamdulillah...isi-isi yang disampaikan sangat menyentuh jiwa...mengingatkan kita tentang  kebesaran ALLAH SWT...

Entri ini saya hendak berkongsi sebahagian isis dalam tazkirah beliau dengan rakan-rakan blogger PB  disini. PB ada buat nota..tapi ada yang tertinggal.. isi ni dikossikan oleh rakan sepejabat PB (Tq so much Su for sharing this..)


ok selamat membaca...

Subhanallah, hebat sungguh dengar perihal malaikat 
dicipta dari cahaya, kekuatan yang sungguh luar biasa
bila Allah kata, pergi kepada Nabi Muhammad 
sekelip mata je dah sampai
nie baru makhluk Allah, bagaimana pulalah dengan Allah?
tak dapat dicapai dengan akal, boleh hilang akal

Jibrail ada 600 sayap, 300 kanan, 300 kiri
Nabi Muhammad kagum dengan ciptaan-Nya
Tapi Jibrail kata ada yang lebih hebat dan besar dari aku
Nabi Muhammad tanya, siapa?
Jawab Jibrail, malaikal Izrofil (meniup sangkala)
Sayapnya ada 600 kiri dan kanan
Sekali lagi Nabi Muhammad kagum dengan ciptaan-Nya
Jibrail kata, nanti dulu, ada yang lebih besar
Nabi Muhammad tanya, siapa?
Malaikat yang memegang Arash 
Besarnya sehingga Izrofil, boleh menumpang teduh dibawah satu sayapnya
Jumlah sayap 1200 kiri, 1200 kanan

Ada 8 malaikat yang memegang Arash 
Antaranya Malaikat Maut yang bakal menjemput kita semua
Bayangkan betapa besarnya Izroil
Setiap dari kita pasti akan bertemu dengannya

 


nota kaki: betulkan ye, jika ada yang tersalah

Iftar di warong ayam penyet (the curve)

Assalamualaikum.....
Salam Ramadhan Hari ke 21....

Semalam dapat jemputan dari aunty zan (actually my close neighbor) dia bahasakan diri Opah bila dengan Almas...Almas oso close with her.... pernah satu hari tu..nanges guling-guling nak ikut opah balik umah...alahai anak....

Banyak kali dah aunty zan plan nak berbuka sama, tapi asik tak jadi sebab masing-masing ada hal...
Semalam dapatlah kami berbuka bersama kat warong ayam penyet the curve...actually auntie zan yang sangat tingin mencuba menu di ayam penyet ni.... kami penah cuba dulu...tapi dah lama dahh..lupa daaa rasa camna..hahahah...

Kami dewasa 3 orang... kanak-kanak sorang... perghhh order memacam..almaklum selera orang puasa...katenye...hikhik...

 order lambat sampai..almas dah ngantok pulak... time orang nak buka puasa... tengok kat meja orang ada keropok... siap naik atas meja minta keropok! keropik!... >_< anak sapa la ni..


 Ini menu yang kami order..nampak sikit...atau nampak banyak..?? ada lagi yang belum sampai.....nafsu ka selera? kahkahkah!

Alhamdulillah, selesai makan, dapatlah jenjalan sekejap kat the curve tu masuk kedai baju budak...  Walaupun masa limit sangat..tapi sempat grab a few baju untuk Almas... kalau tidak..tak tahu lah bila nak fly beli baju raya anak daro....  nak cari jeans je tak jumpa....pastu kira setlle la....


Alhamdulillah... saya suka bila nampak opah Almas Happy..kami pon tumpang gembira.... 

Rasulullah bersabda, Maksudnya :
"Amal yang paling dicintai Allah Taala Adalah rasa gembira yang engkau resapkan ke dalam hati Muslim atau mengeluarkan masalah daripadanya atau membayarkan hutangnya atau mengusir rasa laparnya."
(Riawayat Ibn Abi Al-Dunya Al-Tabarani)

Sunday, July 28, 2013

Baju raya belum siap..jahit kelim

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan hari yang ke 20.

Bagaimana persiapan raya korang..? baju raya ? kuih raya..? Duit raya..? yayayaya......

Puan Bayu tahun ni tak pening dah dengan Baju kurung raya untuk famili..sebab dah ada.. MIL yang tolong Jahitkan... Alhamdulillah TQ mak...

Cuma, dah lama siap, PB je belum ada masa nak jahit kelim kat tangan dan bahagian bawah baju....



Jadi semalam kena juga curi masa untuk menjahit. Kekok sikit time nak masukkan benang..sebab dah lama tak menjahit.. dekat 3 tahun rasanya..... Dulu rajin sangat  menjahit..tapi jahit manik je la...lip lap lip lap gitewww...ahaks...

La ni tak dan dah nak jahit manik...pastu rasa macam tak secure pulak bila nak gendong Almas...masa kecik-kecik dulu..kang sakit pula kena kepala atau badan dia... 

So, untuk gantikan manik...kita jahit lace je kat baju.... hehehe...

Ada beberapa pasang lagi belum jahit...baju Almas kali ni MIL jahitkan ada dalam 4 pasang baju kurung...vavava...raya sakan anak ummi... cuma baju casual je belum sempat soping... 

Jumaat lepas pegi SOGO, akhirnya keluar gitu je...tak sanggup ramai sangat orang..rasa nak muntah nak pitam....

Harap-harap sempat lah belikan sehelai dua baju casual untuk Anak Daro Den...

In Shaa Allah..

Saturday, July 27, 2013

Iftar with Big Familia...

Assalamualaikum,

Maaf entri ini takde gambar kejadian...sebab terlalu sibuk menghidang, sibuk makan dan sibuk kemas... hhehehe

Just nak update blog..kisah semalam... 
Semalam adalah kali-ke 3 kami 3 anak-beranak ifftar selain daripada rumahku syurgaku... 
First, minggu pertama puasa, PB join opismate en. suami ifftar di Istana Budaya.... Ke- 2 pula, PB dan famili belah PB berbuka di rumah nenek dan ke- 3 yakni semalam, berbuka kat rumah Paktam bersama famili makcik makcik dan makcik...ramai tak? 
Walaupun dalam satu keluarga ahlinya tak berapa ramai sebab ada yang tak dapat join...dikira kira semula dekat 20 orang dapat berkumpul sesama untuk ifftar...dari moyang...atok..nenek, pakcik...makcik...kakak..abang....dan waris terkini dan terkecil buat masa ni ialah almas....
memang meriah...happy juga sekali sekala berkumpul makan ramai-ramai...
Makcik pula masak super macam-macam.....

Ni senarai menu berbuka yang 100% homemade by my makcik...

1) Nasi putih
2) Ikan kembong bakar
3)Tempe goreng tempung
4) Ayam goreng
5) Tempe goreng, taugeh, kangkung, kacang panjang (menu ayam penyet / gado-gado)
6) Ulam (Ubi rebus)
7) Sambal belacan-penyet style
8) Kuah kacang untuk gado-gado
9) Sup tulang yang superb!
10)Spaghetti Bolognese 
11) Spaghetti Aglio Olio (PB bawak dari rumah)
12) Air sirap bandung dan cincau
13) Watermelon Juice...
14) Kuih Pau
15) Kuih yang macam kek lapis..tapi atas dia tabur serunding. (tak ingat kuih apa)

itu je kot..tak sure la kalau ada yang tak tersenarai....... fuh... amcam..?

Errrrrkkkkkgh...! 

Alhamdulillah.....hehehe  >_<

 

Wednesday, July 24, 2013

Pengumpul Getah

Assalamualaikum Semua..

Sepanjang bulan puasa ni kan, ada tak apa-apa yang jadi rutin atau hobi korang selain dari Ibadah-Ibadah Wajib / Sunat.

Kekekeke...bila bualan puasa ni, kat rumah PB memang akan kumpul getah nasi lemak or getah lauk. Bukan sengaja yer.
hahaha..nampak sangat juadah berbuka puasa lauk tunjuk kan???
Abistu nak buat macam mana..tak sempat untuk masak macam-macam..kalau sempat pun.. yang simple simple je...Tapi bukan bermakna tak sempat langsung yer... hujung minggu PB masak Okeh.!

Ini sikit je... sebab dah tak muat nak simpan kat penyangkut tu (yang lebih tu ke tong sam la jawabnye). 
Sebenarnya..molek juga simpan getah ni untuk kegunaan masa depan.
Sebab, PB suka masak laksa or soto..atau sup-sup gitu..pastu ajak kawan datang rumah...bila diorang nak tapau pape...hah ...masa ni lah nak tunjuk skill membungkus... dan..tak payah cari getah.. susah-susah je.. 
Jimat dah duit untuk kos beli getah...hihi..

Nak story sikit....
Ada satu hari tu..PB masak untuk En. Suami...sebab dah tak tau nk berbuka juadah apa dah kan...So PB masak la mee goreng basah dengan mee siput.. (nyumm nyumm)..Renyah juga sebab semua baru nak beli baru nk kupas baru nk potong kan..kan kan..pastu kalau selak..nak nampak udang la..nampak sayur hijau..sayur oren.. fishcake..tahu and bla bla bla...(bnyak ler bahannye..)
Ngam-ngam dah nak berbuka.... Mee Goreng basah SIAP!!..

En.suami: hah, dah siap dah?
Aku : dah...
En. Suami : dah amik gambar?
Aku : errr..@#&#% 
(rasa macam nak sumbat diri dalam petiais! ) - tingat kat imam muda ashraf punya taskirah.....terkena babe... Haha

hehehehe...

Thursday, July 18, 2013

Simple Giveaway july - Dec

Assalamualaikum...

Jom jemput memeriahkan G.A kawan seblogger kita ni...
Sambil join..sambil menambah kawan di alam maya ini...
ada rezeki dapat adiah....hehehe


Jangan lupa click banner di atas yer.. TQ 

menu Sahur...

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan hari ke 10 dan Salam Jumaat yang indah....

Korang bersahur apa tadi pagi..... dah hari ke 10, baru nak up pulak cerita pasal sahur....hahahahahah

saje je..nak post entri... nak share dengan korang menu sampingan Puan Bayu tatkala bersahur...

Sampingan..??? hahahah..
sangat memerlukan karbohidrat ..seperti nasi, nak kekal cergas sepanjang berpuasa.... almaklum, Puan Bayu ni mempunyai metabolisme yang agak tinggi...and sure cepat lapar..hoOoOo....

Jadi..ini lah Puan Bayu ambil sebagai penutup menu bersahur.... hehehehehe..

Tadaaaa...


 Bukan encik Yusuf Taiyoob yang Puan Bayu Makan ye...hahahah itu eksen je....jenama tak jadi kisah..
yang penting..tamar yang dimakan adalah halal..... :)


Puan bayu akan makan kurma walaupun sebiji je... KPI kena amik 3...hahah tapi ikut keadaan laa...
 Lepas itu, minum segelas susu kambing........mbekkkkk...hihihi..
dan lasttt sekali...minum air masak secukupnya.... haa..tuuudiaaa...

Semoga mendapat barakah atas rezeki-rezeki yang diperolehi...

amin...

Uolls, ada menu sama macam Puan bayu tak?

Wednesday, July 17, 2013

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

Assalamualaikum,

Ni ada lagi satu peluang untuk saya, kita, awak semua dapat hadiah buat melaram hari raya ni..hehehehe..
Simple dan mudah je syaratnye... buat entry..follow & like..  kan..kan..mudah kan..?
Click banner bawah ni.

I LOVE GIVEAWAY

Jangan lambat-lambat..
TEMPOH PENYERTAAN :
  1. Sekejap je aku nak bukak penyertaan. Seminggu je okeh? Sebab aku nak settle urusan hadiah cepat-cepat. So korang boleh dapat hadiah sebelum raya. Okay?
  2. Tarikh tutup penyertaan : 21 JULAI 2013, 8.00pm



Tuesday, July 16, 2013

Ramadhan Giveaway by ZZ

Assalamualaikum..

 Sempena bulan ramadhan ini, masa rehat boleh digunakan untuk perkara yang berfaedah..lebih-lebih lagi ibadah wajib ataupun ibadah-ibadah sunat yang banyak dijanjikan ganjaran pahala. 
Kepada sahabat-sabahat yang ada kekangan untuk berpuasa (paham-paham je la kan)... hehehe apa kata korang join  RAMADHAN GIVEAWAY BY ZZ ni, untung nasib boleh dapat baju raya ke...tudung raya ker.... melarammm la youolss ranya nanti....heheheh

 TERUJA..???!!! jom la join GA ni....



Meh tengok senarai hadiah...nak kasi korang semangat sikit.!
Pemenang Pertama: Baju Muslimah (RM55-RM60)

Pemenang Kedua: Tudung Awning (RM45-RM50)

Pemenang Ketiga: Shawl atau Tudung Bawal (RM35-RM40)

Pemenang Keempat: Shawl atau Tudung Bawal (RM25-RM30)

Pemenang Kelima: Shawl atau Tudung Bawal (RM15-RM20)

5 pemenang saguhati: Topup bernilai RM10
PEMENANG DIPILIH SECARA RANDOM.ORG. 
*Giveaway ini akan terbatal sekiranya peserta kurang dari 100*
So, taglah ramai rakan anda. 
Giveaway ini berlangsung dari 12 Julai 2013 sehingga 30 Julai 2013
Pemenang akan diumumkan pada 31 Julai. 
 


Kacang Tanah Cegah Masalah Cepat Lupa !

Assalamualaikum... Jom baca tip ini...

Anda sering terlupa temujanji, terlupa kat mana simpan barang...terlupa hendak selesaikan tugas yang diberi..??? ... semua ini berlaku walaupun anda masih muda..??

Biasanya hal ini berpunca daripada pertambahan usia, aktiviti harian yang padat terkadang boleh membuat tunpuan sedikit berkurang sehingga terlupa beberapa perkara yang boleh dikatakanpenting.
Tetapi, apakah puncanya jika anda masih muda, namun masih sering terlupa? Keadaan ini memang agak berbahaya dan jika tidak dibendung, masalah ini boleh berlarutan.

 Kacang Tanah (Peanut) - Creadit pic to Hafizamri.com

Kajian yang diterbitkan di Amerika Journal of  Epidemology menyatakan makanan yang dimakan boleh menjadi punca peruabahan pembuluh darah dari otak ke pusat pengingat. Sebenarnya untuk mengatasi masalah lupa sebegini, ada banyak bahan makanan yang dikenal pasti bermanfaat bagi otak dan salah satu daripadanya adalah Kacang Tanah.

Bahan makanan latin Arachis Hypogaea L ini merupakan tanaman perdu yang banyak menyumbang tenaga positif untuk daya ingatan. Kandungan Vitamin E yang kaya di dalam makanan ini dapat meningkatkan ketajaman daya ingatan. Bukan itu sahaj, kacang tanah juga mengandungi magnesium, folat, tembaga, arginin dan serat.

Sebelum dimakan, lacang tanah dapat diolah dengan cara rebus, digoreng atau panggang. Anda tentunya tidak mahu daya ingatan semakin menurun dari masa ke semasa bukan? Jika begitu, mulakanlah mengamalkan makan kacang tanah dari sekarang.


- Dulu P. Bayu tak gemar dengan kacang tanah ni, sebab kerap  mendapat batuk.... tapi ada sesetengah orang takut dapat jerawat...hahaha..tapi lepas ini..perlu difikirkan semula demi untuk menjaga daya ingatan...




*** Sumber : mingguan wanita/januari 2012

Monday, July 15, 2013

Tingin kuih makmur...

Assalamualaikum...

hehehehe..maaf yer..tetibe tengah hari nak up pasal kuih pulak...
Tadi update order kawan-kawan untuk kuih raya ... (Pn. bayu tolong kawan promote kuih beliau)..
Tapi ..kuih yang PB nak... dia tak buat.... :(
Dulu, 6 ke 7 tahun lepas..PB ada rasa kuih makmur, rekomen dari seorang rakan diofis... sedap sangat...PB ni sebenarnye kurang gemar kuih ni..tapi lepas rasa yang direkomen oleh kawan tu..terus jatuh cinta....

Selang tahun berikutnya..... try la order kat orang lain... eh lain sikit la... puas dibelek-belek..ooooOOoo.. dia salut dengan gula halus.. bukan gula yang macam tepung tu... rasa dia jadi lain tau...

Pastu try tanya balik kat kawan yang rekomen tu....alamakkkkk...
Kecewa.!!..makcik dia tak buat kuih daah..dah beralih bisness tak sempat buat kuih makmur...
sejak dari situ...dah tak penah order kuih makmur dah....

Tapi hari ini...TIBA_TIBA..tingin sangat kat kuih makmur ni.... ada akak opis ni jual..tapi dia tak pakai gula yang macam tepung tu..so x jadi order.....alahai..makmur...



haaa.. macam ni rupanya...huhu..sedapnye... (tq en. google untuk gambo ini...)

ok lah..nak nap jap..

asslamualaikum...

ZzzZZzzz


Thursday, July 11, 2013

Giveaway Ramadhan by JiwarOsak

Assalamualaikum,
 
Jom memeriahkan GA incik JiwarOsak ni...
 
3 Step sajorr... mudah sangat....!
 
Good luck semua....
 

Giveaway Ramadhan by JiwarOsak

JOM Sertai Giveaway Ramadhan yang dianjurkan oleh Jiwarosak.Com dan disponser oleh
AbgferOz | Emma Eshya | Cik Amabee | Puteri Insyirah | Atie Eryati | JR EvolusiKu | Miszz Nadea | Nor Syazwani | Amirul Syahnaz | Ieta Mat Sa’ad | Nadz Fisol | Nurmujahidah Ismail | Kak Noor Noorlia | Delima Zamrud | Nurul Syarafina | Edo Hayra | Schu Hada | Anastasia Ann | Khairul Zamri | MahaMahu | MahaGosip | Diari sedetik lebih Farisha | Ainul Asyirah Asyiqeen | Sempoi Jerk | Masni Abdul Kadir | Ahmad Siddiq Adnan

hanya 3 STEP dan anda mungkin memenangi hadiah yang menarik..
Terdapat pelbagai jenis hadiah dan cash yang boleh dimenangi.. untuk maklumat lanjut layari blog penganjur di AbgferOz

Wednesday, July 10, 2013

Hati kering yang tak menjadi!!

Assalamualaikum, Salam Ramadhan hari ke-2,

Sedih semalam masih berbaki hingga pagi ini.
Sejak kebelakangan ini, Almas kerap sangat nak ngempeng dengan Ummi, bukan waktu tidur je, waktu tengok tv, waktu bermain.... huh. Walaupun kejap-kejap, tapi ummi rasa macam tak larat dah...
Almas dah besar, suction pon makin kuat.... kekadang bukan la sengaja nak menyusu..tapi dah jadi habit...
Ummi bukan taknak bagi dah... tapi ...sakit la... Almas ada gigi taring yang tajam kat belah atas (extra teeth)... aduhhh sakit ummi tau....

Saya dah cuba jarakkan Almas untuk berBF selepas umurnya mencecah 2 tahun.. sebab nak elakkan benda ni jadi habit.. tapi nampaknya dah terlambat.. memang Almas dah jadikan BF habit untuk dia tidur. hatta selepas makan dan menyusu, masih mahu BF... 

Sebenarnya saya bersyukur sangat sebab Allah bantu saya dan kurniakan rezeki untuk Almas menyusu badan sehingga umur 2 tahun... dan hari isnin depan umur Almas 2 tahun 1 bulan.

Akan tetapi, atas faktor kesihatan, dan sebab-sebab tertentu saya perlu fikir semula untuk layan kehendak Almas tidur sambil BF. (kalau tak, tak boleh tidur!)- tapi kat rumah babysitter ok je.....hurmm

Dah lama cuba ajar Almas tidur dengan sendiri tanpa perlu negmpeng bila bersama ummi.. tapi tak berjaya..

Jadi semalam, tetibe meng"keringkan hati" letak sedikit serbuk nescafe kat "situ" ...
Time Almas nak BF je... dia cakap "edas arr mi, lap arr" (pedas la ummi, pastu suh ummi lap)...
Nak tegelak pon ada....tapi feeling kelakar tu bertukar jadi tak keruan.
Almas dok la merengek kekadang nangis dengan suara yang kuat.... (sebab dah mengantuk sangat)
Kesian kat Almas nak tido tapi tak boleh tido sebab tak dapat ngempeng....
Ummi pula tetiba jadi  sedih..kesian anak Ummi....so, saya pegi cuci dan tukar baju, dengan harapan dia kembali macam biasa..
Kali ni try bagi.... tapi Almas menolak jugak.... uuwwaar.... ummi jadi serba salah....SEDIHHHH...
Maafkan ummi ye sayanggg...
45-50 minit lepas tu...ummi pujuk dan tepuk-tepuk Almas....Akhirnya Almas lena....
Ummi tenung Almas.... ummi jadi serba salah sebab nescafe tu... sorry sangattt....

Alaaahai.... namapon hati ibukan, susah nak jadi hati kering untuk kehendak diri.... 
so,kalau petang karang Almas nak ngempeng... ummi rela la... sakit pon sakit la...janji anak ummi happy... 


 Ini gambar lastweek, Almas sangat happy menikmati durian... pengemar durian budak ni... bila nampak durian tepi jalan..siap cakap.. " baba..amashh nak iyan..." ish ish ish..tak padan dengan kecik...
Tu gambar last belah kanan..lepas puas makan durian... boleh pulak lekap tangan kat muka..sambil parody boboo katenye...memang tak jadi marah weii.. hahahha...Almas..Almas....
Almas ni memang pengubat hati ummi...Berlian hati ummi... Sayang sangat kat kamu Almas...muahhh!!