bahan-bahan :
udang (sekitar 500 gram)-> ikut suka la nk bnyak lagik pon boleh..apa jenis udang pon bole juge..
ikan bilis ( agak2 segenggam)
petai (seberapa papan yang anda suke)
bawang merah ( dlm 5 ketul)
bawang putih (2-3 ketul)
cili kering ( dlm segenggam atau 20 batang gitulah)
asam jawa (dibuat air asam jawa dlm 1/2 cawan
gula
garam
--> bawang putih,merah,cili kering (blander skali)
cara-cara:
1) panaskan minyak..(ini penting)
2) goreng dulu ikan bilis dan udang (goreng mana dulu korang suka la...(tos kan la lepas tu)
3) pastu tumis bahan2 yang telah di blander...
4)tumis hingga naik bau / garing (bukan garing mcm ikan okeh!)
5) masukkan air asam jawa
6)tumis lagi sikit...
7)masukkan garam dan gula..( ikut suka mana nak rasa lebey)
8) masukkan petai....udang..dan akhirnya..ikan bilis (last2 agak2 nak tutup api-gaul sebati ye)
sedia untuk di hidang
tips:
1) boleh adjust kalau nak kuah lebih basah atau nk lebih kering (tambahkan air atau tumis sampai agak
pekat dan kering)
2) untuk mengelakkan bau tumis menusuk idung..kalau tak tahan sgt..amik petua ni..
sebelum menumis bahan2 yang di kisar...masukkan sedikit gula pada minyak yang sedang
panas..kemudian barulah masukkan bahan2 yang hendak dutumis..(insyaAllah..bau tumis yg sgt over
tu boleh di kurangkan)
** yang lain2 tu boleh adjust sendiri ikut selera ok...ini kira basic aja.
sbb dah ada ikan bilis so garam dah boleh di kurangkan sikit...jgn lupa jg kesihatan hah.....
selamat mencuba...resepi koboi lagi....
No comments:
Post a Comment