Tuesday, May 14, 2013

Susu oh susu : part 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,

Entri ini berkisah tentang susu lagi.... tapi sebenarnya entri ini sangat berkaitan dengan hal Almas yang kena sembelit dah 3 minggu tak ok lagi ni... 
Patutnya..tajuk kena lah tulis "sembelit" kan... tapi tak pe lah.. sebb ini ada kaitan dengan entri susu oh susu sebelum ini...

Minggu mengundi tempoh hari, kami perlu balik kampung untuk membuang undi....

Dengan rasa confident Almas akan ok minum susu S26. Masa nak cari trial pack untuk S26 ni takde..beli je terus yang dalam kotak (harganya dalam RM27.90 -rasanya -650grm)
Hurmmm rupanya berangan je ummi ni... Almas tak minum langsung.... pendek kata, sepi je susu tu kami tengok.. ( Pn. Bayu rasa sedap je... rasa pon vanila juga... kenapa dia tak mau  yer?)

Oleh kerana balik kampung selama 4 hari... 2 hari pertama langsung tak minum susu. Baba pula risau lebih dari ummi...

Malam pertama kat kampung, pegi makan kat luar...sambil jumpa kawan lama dari German tingin makan mee rebus tulang...kat ZZ tulang (perlu sebut ke?) hahahaaa... 
Belum pun makanan sampai, Almas dah merengek sakit... nak poo poo. Bawa pegi toilet..(almaklum, bukan toilet rumah sendiri..jadi kurang selesa)... lama la dok dalam toilet tu.. poo poo masih tak mau keluar.. Almas dah asyik merengek je... (ummi pon jadi hilang sabar... tapi kena juga sabarr...anak-anak..) sampai sudah tak poo poo.. ( Almas kemut balik kot) @_@

Bila dah 2 hari tak minum susu, En. Suami pon runsing...pastu bawak Almas pegi jumpa doktor untuk dapatkan ubat. Memula. nak je terus pegi farmasi beli ubat masuk ikut belakang tu (enema), tapi koner pegi klinik je la... hurmmm nasib baik tanya doktor, doktor tak suggest pakai enema tu buat masa ini, sebab Enema adalah ubat memaksa najis keluar..dan ia amat menyakitkan.. enema bukan ubat untuk penyelesaian jangka panjang untuk kes Almas.. so dia bagi ubat melembutkan najis je... (lactulose) <-kalau tak silap nama ubat tu ni la.

Pastu doktor consult lagi pasal susu... katanya pedisure dan S26 memang boleh menyebabkan sembelit pada kanak-kanak. So dia suggest, try mamex (similiar macam susu ibu...MACAM je tau) dia seggest ni sebab Almas masih berBF)..

Lepas balik dari klinik...terus cari susu... dan inilah hasilnya...






 Tidak pastilah pula Mamex Gold yang disarankan oleh Doktor tersebut yang ini atau yang lain...tapi macam kami salah beli je.. Pn. Bayu rasa mamex ni..errrrr tak sedap.... hahahahah.... Try pula bagi Snow...ponnnnn tak jalan langsunggg!!!! (Snow pon boleh tahan sedap.).

Bila sepupu Almas sampai Kampung .. kami try bagi rasa susu diorang pula...  (GainPlus Eye Q..tapi diorang punya langkah 4) belasah je la kan...

Bagi kat botol tak mau... bagi kat cawan pakai straw..minum la juga sikit... pastu cuba juga letak dalam botol vitagen.... Budak bijak kan.... tau rasa..... semua kekdah tu..masih tak berjaya sepenuhnya... buat 2 oz pon tak abessss....ligat otak ummi pikir solusi.
Jeng jeng... en. suami pon sudah geram... dia terus pinjam motor FIL, pecut pegi beli susu asal (Pedisure) semula... dan hasilnya.... Almas minum susu sampai habis.. dan siap request nak cucu amiiiii...... see???? back to pedisure...




Hasilnya...minumlah pedisure vanila semula dan almas masih sembelit.... xoxo @_@  ...

ok take 5 jap..cari idea nk buat entri part 3.

daaadaaa...

2 comments: