Tuesday, July 17, 2012

cekodok ikan bilis bawang keemasan

resepi (hidangan utk 4-5 org):

tepung gandum- ( 1/2 paket)
ikan bilis- segenggam(nk lebih pon boleh)
bawang merah - 1 ulas( besar) / 2-3 ulas (kecil)
telur - sebiji
serbuk penaik - 2 cubit
serbuk kari - 2 hingga 3 cubit
garam & gula - secubit dua (secukup rasa)
air - secukupnya
minyak untuk menggoreng

cara mebuat :

1) tumbuk ikan bilis bersama bawang
2) masukkan bahan2 yang telah di tumbuk ke dalam tepung..dan gaul sebati..
3) masukkan juga serbuk penaik, serbuk kunyit, garam & kunyit dan
gaul..
4) masukkan pula telur.
5) massukkan air sedikit demi sedikit..gaul tepung dan bahan2 lain sehingga sebati
6) pastikan adunan tidak terlalu kenyal atau terlalu cair.
7) goreng cekodok
8) hasilnya boleh dimakan dengan sos.

juadah minum petang yang mantopp!


No comments:

Post a Comment