Tuesday, December 18, 2012

Spaghetti Olio Seafood - Asian Taste

 Assalamualaikum, hari ni Pn. Bayu nak kongsi resepi pasta yang diberi sentuhan dan citarasa orang asia.... selalu masak style mcam ini, cuma kali ini pn. bayu guna udang..biasanya en. suami  suka rekues guna daging dan sitake mushroom...kali ini guna ikut stock yanga ada...

Ini lah hasilnya... portion ini untuk ummi dan baba almas....

Jom..teruskan membaca entri ini..ai nak kongsi resepi masakan ..mudah saje... *wink*wink*




 Bahan-bahan :
(Jumlah bahan adalah mengikut selera dan kehendak masing-masing)

Spaghetti- dalam secekak (tak kisah jenama apa)
Bawang besar - 1 Biji (potong dadu)
Bawang Putih - 3 Ulas (cingcang)
Cili kering - 10 Hingga 15tangkai (potong besar-besar)
Cili padi - 3-4 tangkai (potong dua..atau cincang kalau nak pedas)
Udang - Segenggam atau 10-15 ekor (buang kulit dan janggut)
Minyak untuk menumis.
garam secukup rasa

bahan sampingan/ optional :
Black Paper
Daun parsley kering.
Daun sup


Cara-Cara:

-Rebus spaghetti dengan sedikit garam...
- Panaskan minyak...
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
- masukkan udang...
- agak-agak udang dah masak... boleh masukkan garam dan serbuk lada hitam
- campakkan cili kering dan cili padi...gaul sehinnga rata...
- masukkan spaghetti dan gaulkan rata...
-campakkan sedikit daun parsley kering jika suka...
- dah siap..boleh hidangkan...dan taburkan daun sup jika suka...
** jaga-jaga ..jangan sampai pedas berapi....




 sekejap je abes...lapaq sungguh....


yang ini pula..untuk Nur Almas Madihah... dok pilih udang je...huhuhu
* no chilli
* no salt
cuma letak serbuk ikan bilis sikit dan tumis udang bersama bawang merah puith..dah siap..sedapp yuu
hahahahaha.........

ok selamat  mencuba...

4 comments:

  1. waa.. nampak sedap dan mudahh.. nak kena suruh akak try ni.. heh heh.. masak sendirik malas. =P

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. eh..apa pulak sikit2...meh bertandang ke teratak bayu.... boleh kasi special hidangan lagi.. ;P

      Delete