Sunday, August 12, 2012

Mee goreng kicap sedap


cerita / menu lama..yang baru nak upload..

Menu ni nak melayankan selera en. suami tercinta.. pada asalnya macam malas je nak buat.. sebab tak yakin sesedap kehendak en. suami..maklumlah..jarang buat mee goreng basah/ ala-ala mamak.. memang tak pernah buat... kami selalu makan bihun goreng je... <--sebab favrt saya..hahahaha...

So cabar lah diri sendiri untuk memasak mee goreng untuk dijadikan menu berbuka ketika itu... satu hal lagi nak rasa..??? hurmmm tawakal je wei...

so inilah jadinya.... x sempat nk menghias untuk picca snap.. dah masuk berbuka... ngam ngam je siap..nasib baik..en. suami pon kata sedap... syukur....




Resepi Mee goreng kicap sedap cara saya (mee siput/sanggul style)

- sebungkus mee siput (ada 6 sanggul )
- kicap manis
- cilir buh 2 sudu besar / cili kering dalam ( 15-20 batang sederhana besar)**
- bawang merah (5 ulas)**
- bawang putih (5 ulas)** - 3 ulas blend , 2 ulas di mayang
- halia sedikit**
- segenggam udang putih
- segenggam daging di cincang
- tauhu (1)
- sayur sawi
- sedikit lada puith / lada sulah
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- telur ayam sebiji
- minyak untuk menumis (dalam 5 sudu- ikut kesesuaian)

** bahan-bahan yang perlu dikisar / blend

Cara-cara:

(1)
- mee di rebus hingga lembut...
- toskan...dan masukkan ke dalam 1 mangkuk besar.
- tuangkan kicap dan sebatikan dengan mee... kalau dah ketepikan

(2)
- panaskan minyak , tumiskan bawang putih.. sampai agak kekuningan...
- masukkan udang dan daging.. goreng sedikit ..agak-agak sehingga masak atau separuh masak.
- ketepikan daging dan udang (tepi kuali)
- masukkan bahan yang telah di kisar- tumis hingga agak garing....
- masukkan kira-kira sesudu gula.. dan garam secukup rasa
- masukkan tahu ..dan gaul sekali bersama daging dan udang...
- masukkan sayur sawi..gaul...
- masukkan mee..gaul sehingga sebati..
- pecahkan telur ayam di tengah0tengah dan gaul lagi hingga telur masak dan sebati dengan mee.

ok ..siap dah boleh hidangkan...


No comments:

Post a Comment