Sunday, June 3, 2012

Sambal Tumis Ikan Bilis


Resepi ini di kongsi oleh biras saya...hari tu makan lempeng...sangat sedap di cicah dengan sambal tumis ikan bilis ini...mungkin anda juga boleh cuba.. ( respi ini..saya guna stock yang ada je kat rumah.. :) )

Bahan-Bahan:

Bahan A (blender):

Bawah besar - 1 biji
Bawang merah kecil - 6-7 ulas
Bawang putih dalam 5 ulas
Ikan Bilis - segenggam
sedikit belacan

Bahan B:
Ikan bilis ( di goreng dahalu)


Bahan C:
Air asam jawab - setengah cawan
sedikit gula
Sedikit garam
4-6 sudu besar -Minyak untuk menumis

Cara-cara:

- panas minayak dalam kuali
- lepas itu, masukkan bahan-bahan yang telah dibelend kedalam kuali dan tumiskan hingga nampak garing (naik minyak)..
-masukkan air asam jawa
- kalau dah sebati dan mendidih, masukkan pula gula dan garam secukup rasa..
- jika rasa dah sebati..masukkan ikan bilis yang telah digoreng, dan gaulkan..
- lepas itu siap.... boleh makan..

tips:
-anda juga bole menambah hirisan bawang besar kira-kira 1-2 minit sebelum tutup api...
- anda juga boleh menambah minyak atau air asam jawa atau air masak mengikut citarasa sama ada untuk menghasilkan sambal tumis yang agak oily, agak basah atau yang agak kering sedikit...

selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment