Thursday, May 24, 2012

home made banana pancake!



Homemade Banana Pancake

Hari tu kan, my Ayahda ada bagi pisang yang kecik-kecik tu.. petik dari kebun...Kebun?? bukanlah kebun yang berhektar-hektar tu.. ni setakat 500 sqft...hahahah. Biasalah orang tua..ada tanah kosong... mulalah...berbakti pada tanah... dapat hasilnya kan?

Ok, disebabkan pisang tu agak banyak dan sayang pulak kalau busuk tanpa sempat di makan. Pisang tu pon amat manis dan sedap. Tapi saya tak berapa ingat nama pisang tu..(lol kan!)..

So, jom terus la pada resepi ni... ( saya guna apa yang ada dirumah :P)

Bahan-bahanya:


- Tepung gandum - 1 cawan
- Tepung naik Sendiri - 1 Cawan
- Serbuk Soda penaik ( yg ni saya tidak gunakan sebb dah guna tepung naik sendiri tapi kalau nak tambah lagi pon bole)
- Fresh Milk - 1 Kotak kecil
-Telur - 1 Biji
- Pisang -4 ulas (nak lebih pon bole)
- Gula Caster - 2 sudu
- Butter - 2 sudu

Cara-Cara:

-Bahan-bahan yang berwarna hijau, di campur dan blend kesemuanya
- bahan blend dah sebati, tuang kedalam mangkuk adunan
- masukkan tepung-tepung berkenaan kedalam mangkuk tadi dan gaulkan perlahan-lahan.
- Tuangkan susu perlahan-lahan sambil tangan mengacau adunan
(sekiranya tuan/puan rasa adunan kurang cair, boleh lah sampurkan lagi susu)

** panaskan kuali / fry pan
- ceduk adunan tadi menggunakan sendok dan tuang perlahan-lahan ke atas kuali yang sudah panas.
-buatlah bentuk yang anda gemari...hiks..
- pusing sikit pancake tu...kalau kat bawa dia dah kekuningan, boleh la terbalikkan dia dan tunggu masak di bahagian yg satu 1.
- lepas tu, ulang la semula

dah siap dah... makan begitu sahaja panas-panas pon sedap...tapi bonus jugak kalau ada gravy..haks haks haks...


tips:
Jika anda diluar sana menggunakan sepenuhnya tepung naik sendiri tanpa mencampurkan tepung gandum, so, saya suggest..tak perlulah campur lagi tepung naik sendiri tu yer..sebb dalam tepung tu dah ada bahan tersebut.

Untuk resepi ini gula, susu segar dan butter saya kurangkan sikit..sebab pancake ini juga dihidangkan juga untuk baby saya...

Bahan-bahan lain boleh ditokok tambah mengikit kesesuaian... selamat mencuba















Monday, May 21, 2012

creamy Butter Prawm - simple edition!

creamy Butter Prawm - simple edition!


Bahan-Bahan yang saya guna untuk simple edition ni:-

Udang
Bawang putih - 4 ulas (dicincang)
Telur - 1 biji (boleh letak extra, ikut keinginan)
Cili padi - 3 batang (boleh tambah juga)
Cili besar (Merah) -1batang
butter - 1/4 (dari block butter)
susu cair - 1/2 cawan
garam secukup rasa


Cara-cara:

Mukadimah:- saya tidak pandai buat telur yang boleh tirai halus tu.. tapi buat je la.... kot kot la korang punya seni dapat menghasilkan texture yang cantik..hhihihi..

- pecahkan telur dalam mangkuk..jgn pukul terlalu kuat...
- panaskan butter dalam kuali...dah panas...
- tuangkan telur perlahan-lahan dari jarak agak tinggi...dan kacau menggunakan sendok. kalau dah puas hati dengan hasil itu..boleh angkat dan ketepikan.
- lebihan butter digunakan untuk gorengan seterusnya.
- masukkan bawang yang telah dicincang, masukkan juga cili padi dan cili merah..
- masukkan susu cair..bila dah agak mendidih masukkan garam secukup rasa,
- lepastu, masukkan udang dan tunggu masak atau sehingga udang menjadi kemerah-merahan.
- settle ;)

tips: nak buat bole tak buat pon takpe :

- untuk resepi simple ini saya tidak menggunakan daun kari. Kerana takde stock kat rumah. Tuan-puan boleh Gunakan beberapa helai daun kari untuk menambahkan keenakan dan juga menjadikan bau masakan lebih menarik.

- Tuan puan boleh juga menggoreng terdahulu udang tersebut dengan hanya menggoreng separuh masak. sebelum sebelum mencapurkan semula dengan bahan tumisan tadi.

- Boleh juga menambah kunyit / serbuk kari dalam tumisan. untuk memberi impak warna yang lebih menarik dan rasa rempah yang menyelerakan.

Selamat mencuba. :p

psst!
texture telur saya kurang menjadi sebab dah lapaq sangat, tapi rasa butter prawn ni..tetap membuka selera...nyummmm! (masuk bakul anggap sendiri!!..muakkakakak)

Sunday, May 20, 2012

dragon tofu!


hehehe...amacam? garang tak itu tofu? hiks..

simple je nak buat ni...

bahan-bahan:

- Organic Tofu
- Dragon Fruit (red)

Cara:

- Tofu di bentuk menggunakan acuan cake/ biskut
- ambil beberapa potong dragon fruit dan dipotong dadu
- susun kesemuanya dalam mangkuk
- steamkan selama 5-10 minit.

dah siap.... senang kan???

selamat mencuba :)

ketam sambal berlemak....

Dimulakan dengan bismmillahirrahmanirrahim....

OK, hari ini dengan mood berkobar-kobar, banyak entry nak di post hari ini. Tapi itu semua bergantung pada kesesuaian masa... hiks..

Hah! penah makan ketam kan? harini saya nak kongsi resepi ketam yang agak simple dan masakan ni ada rasa rempah sikit la... ada pelbagai cara unutk masak resepi ini, tetapi hari ni saya nk share resepi yang simple je... jom tengok bawah...


ini lah dia.... tadaaaa

ketam sambal berlemak


ini resepinya :

Bahan A:

Ketam 4-5 ekor (dibuang cengkerang atas dan di belah dua)
Serai - 2-3 batang (diketuk)
Santan - perahan pertama dari separuh biji kelapa ( menghasilkan santan pekat dalam 1 mangkok kot)
Minyak Utuk menumis
garam
gula
serbuk perasa ** (tak letak pun takpe)

Bahan B :

cili kering / cili bur ( 4-5 sudu - ikut kesesuaian dan selera anda)
bawang merah - 2 biji ( sederhana besar)
bawang putih - 4-5 biji
Jintan manis - 1/3 sudu teh
Ketumbar - 1/3 sudu teh


Cara-cara:

- Kisar semua bahan-bahan B.
- Panas minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar tadi sehingga naik bau / sehingga sambal garing.
- kalau sambal dah agak garing, masukkan pula santan dan gaul sehingga sebati.
- masukkan juga serai yang telah diketuk tadi kedalam kuali.
- sekiranya sambal telah mendidih dan campuran sambal dan santan sudah sebati boleh la masukkan garam, gula dan serbuk perasa**.
- akhir sekali masukkan ketam dan gaul.
- tunggu kira-kira 7-10 dah boleh tutup api.. hurrmmm..cer amik bau... enak kan? hahahaha


tips/cara lain:

1) anda juga boleh menggoreng terdahulu (separuh masak) ketam tersebut bersama kunyit dan garam dan campurkan ketam ke dalam sambal kira-kira 3-5 minit sebelum tutup api.

2) jangan masukkan ketam ketika santan baru dimasukkan ke dalam kuali.! Pendek kata...sebelum mendidih la kan..sebab nanti isi ketam tersebut akan bercampur dgn santan dan kurang rasa sambal sebab lama sgt terendam.

3) anda juga boleh memilih untuk membuat sambal yang agak kering atau berkuah sikit... tepuk dada tanya selera...

selamat mencuba..... :p

Friday, May 18, 2012

iklan nuffnang berjaya dipmerkan..!

Alhamdulillah....

hmmm..tadi saya ada post entry pasal nk tampal iklan dari nuffnang kan. memang tak berapa senang dan tak juga berapa susah...tapi kalau orang yang macam saya ni yang sangat zero IT ni..memang agak kalut la... tersangat kalut ok!

tapi berkat kesarbaran dan dan perhatian yang betul-betul punya belajar.. alhamdulillah... iklan itu sudah ada.... bagaimana caranya???

ok. saya memang tak pandai kalau hendak buat tutorial pasal nak memulakan meletak iklan tersebut, sebab based on experience tadi.. memang sangat mudah untuk membuat carian pasal tutorial untuk meletak iklan di blog..tapi INGAT...! tidak semua code yang diberikan adalah sama dengan yang ada pada kita. mungkin sedikit sama tapi hasilnya agak berlainan.

Banyak jugak saya cari.. dan kebanyakkan tutorial amat mudah diikuti.. tipi malangnya bila carik code yang ada dlm edit HTML kita, tidak ada...KECEWA...!

ok. bagi mereka yang seangkatan dengan saya... yang sangat zero IT kan, kalau nk letak iklan kat header dan slide bar menggunakan add gadget .. cara ini amat mudah rasanya berbanding dengan mencari coding. akan tetapi untuk meletakkan iklan di between content agak mencabar.

apa yang saya buat? saya google dan buat carial tentang tutorial tersebut dan cuba compare atau cari coding yang ada dalam coding kita ( dalam edit html) dan kena try and error. last-last saya jumpa juga... terima kasih pada blog Lyssa dan The Kiz Garden yang banyak membantu dalam soal ini. huh lega... first step yang korang kena buat kenalah daftar atau sign up dulu kat www.nuffnang.com.my yer. selamat mencuba

Thursday, May 17, 2012

cuba untuk letak iklan nuffnang..?

perghh...

dari semalam cuba untuk masukkan iklan nuffnang dalam blog. tapi tak jugak berjaya...

apa yan tak kena ek. geram btol!

huh..tak pelah rehat jap, leaps ni sambung balik..since ada keje ni... geram plak dok lompat-lompat baca html punya coding..sangat sakit mata.!...

banyak entry yang akan di post..tunggu nk masukkan iklan je dulu..geram la...!!!!